Обезщетенията за липса на ток са заложени на хартия, но се дават само по желание на дружеството

Обезщетенията за липса на ток са заложени на хартия, но се дават само по желание на дружеството

Pixabay

A A+ A++ A

"Ако имахме регулатор в лицето на КЕВР- с възможности да въздейства, ситуацията можеше да е доста по-различна", каза изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов

Имаме ли право на обезщетение от държавата, ако ни е оставила дълго време без ток? Можем ли да получим пари, защото колата ни е закъсала по непочистен път и има ли кой въобще да чуе нашите оплаквания? Отговори на тези въпроси в студиото на "Събуди се" даде изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"Заради енергото не съм чувал да е имало обезщетения. За закъсала кола може и да е взел някой пари, защото там, ако има застраховка и съответно си заведеш щетата, може да си получиш обещетението. Но при енергото е много по-трудно", посочи той.

И допълни: "Обезщетенията ги има на хартия и те са заложени така, че да се изпълнят по желание на дружеството. Само и единствено по негово желание. Ако то реши, да кажем, с някаква пиар цел да се похвали, може някъде да отпусне обезщетения на едно-две семейства".

По думите му липсва арбитърът в такава ситуация, защото "очевидно, ако имахме регулатор в лицето на КЕВР - с възможности да въздейства, ситуацията можеше да е доста по-различна".

"Разбирате, че хората няма да тръгнат един по един да завеждат дела при положение, че дружеството отказва. Имате ситуация на отказ. Затова е ролята на регулатора. Той трябва да може да арбитрира ситуацията и да се намеси. Защото човек за 30 лева няма да отиде да обикаля по съдилищата. Особено, когато говорим за хора в селски райони, където най-малкото да отидеш до съда, ти трябват 30 лева. Ние затова сме създали регулатор като общество и затова му плащаме заплати, за да може този дисбаланс, който изначално имаме между бизнеса и по-слабата страна - потребителите, да бъде преодолян чрез помощта и застъпничеството на регулатора", категоричен е Николов.


#електричество #ЕРП #Активни потребители #повреди #обезщетения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници