Карадайъ: Някои структури в ДПС мислят само за пари

Карадайъ: Някои структури в ДПС мислят само за пари

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Оставката ми не беше лесно решение. Два мандата бях председател, преди това два мандата бях секретар на партията. Преди това бях два мандата председател на младежката организация. Аз съм в ДПС от 1996 година, представяте ли си колко време е това? Много дълъг период - човек амортизира през времето, а в мен има и натрупана умора. В един момент се получава така, че има едно ново поколение по-млади политици, които имат своята амбиция и трябва да имат шанс за развитие. От друга страна - всички залагат на сигурност, на познатото, на изпитаното. Затова аз имах няколко разговора с Доган, когато реших, че ще подам оставка. Той не беше съгласен, проведохме 3, 4 разговора. Но аз вече бях решил.

Това обясни пред БНТ бившият председател на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той подаде оставка като лидер на ДПС на 7 ноември, напомня "24 часа". Тогава не разкри мотивите си и не коментира оставката си. В същия ден стана ясно, че почетният председател на партията Ахмед Доган ще поеме поста до февруари 2024 г., когато ще бъде свикана национална конференция.

"Не само Доган се опасява и не иска да допусне ДПС да се превърне в корпорация - и други хора го виждаме. В някои от структурите, в някои от регионите, се работи само срещу финансиране, а и само това се чака. Това не е явление само за ДПС. Притеснителното е това да не се превърне в основен принцип в партията. В писмото си Доган не говори за персона, защото нито една персона не е партията", поясни Карадайъ.

Председателят в оставка посочи, че почти всеки ден ходи в централата на ДПС.

"Почти всеки ден се виждаме с Доган и Пеевски. Аз си върша работата, а търсенето на дребната интрига, замъглява същността на процеса", подчерта той.

По думите му ДПС не е в криза: "Нетипични явления за обществото се възприемат едва ли не като криза и трусове. Съвсем нормално е да има промени в ръководните поцизии на различни структури, както и да има промени в изборните политически позиции."

Той коментира и идеята на Ахмед Доган ДПС да има двама съпредседатели. Според него това е ход, с който се цели да се даде отговор на очакванията на различните групи симпатизанти на партията:

"Имали сме и трима съпредседатели - единият от тях бях аз. Но има различни групи депесари. Има едно ново поколение депесари, които са много по-практични, прагматични, които искат всичко да се случи тук и сега. Неслучайно и Доган казва, че пазарната демокрация изяжда ценностите. Трябва да си даваме сметка, че има няколко поколения депесари, които са преживели ужаса на възродителния процес, преживели са жервите и репресиите на етническа основа, принудителното преселване - които са закърмили ДПС с неговите ценности, идеали и философия", обясни Карадайъ във връзка с това, че Делян Пеевски остава лидер на ДПС в парламента, но няма да е еднолично начело, защото наравно с него ще е Джевдет Чакъров.

"Предложените за съпредседатели не определям поколенчески. Определям ги като хора, които биха покрили очакванията на различни групи депесари", поясни той и добави, че Движението няма "сателити" в парламента, които го обслужват:

"За какво са й сателити на една политическа партия? ДПС няма стратегическа цел да е първа политическа сила, такива са геополитическите реалности. Може устойчиво да бъде втора или трета политическа сила. С Пеевски се надявам да успеем да го постигнем това."

Карадайъ отрече да е залитнал към Турция.

"България има стратегически интерес да има добри отношения с Турция, в частност и ДПС като българска политическа партия", посочи той.

На въпрос какво става с него след конференцията на ДПС през февруари, например - посланик в Турция или евродепутат, политикът отговори:

"Оставам верен на ДПС. Благодаря. Благодаря на загрижените за моето бъдеще."



#Мустафа Карадайъ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници