Сестрата на отвлечения наш капитан на кораб за Тагарев: Пита ме дали моряците не са освободени

Сестрата на отвлечения наш капитан на кораб за Тагарев: Пита ме дали моряците не са освободени
A A+ A++ A

Скандални подробности от комуникацията си с Външно министерство и министъра на отбраната Тодор Тагарев разказа пред Слави Трифонов Веселина Чанева, сестра на Любомир Чанев - капитан на отвлечения в Червено море кораб "Галакси лийдър".

Йеменските бунтовници хути превзеха плаващия под бахамски флаг плавателен съд, на борда на който има двама българи.

В първите няколко дни роднините имали ежедневна комуникация със служители на Външно, но информацията, която им подавали, била същата, която вървяла и по новините. Чанева не отрича последвалата бърза реакция на министерството, където успяха да осъществят контакт с моряците и близките им да се чуят с тях. "Изпратиха ни запис на човек, който се е качил на кораба. Казаха ни да разчитаме на тях", посочва жената.

От там насетне обаче се започва ходене по мъките. Контактът на близките на капитан Чанев с Външно обикновено бил по тяхна инициатива.

"Предупредиха ни, че не могат да казват конкретна информация, важно било да има тиха дипломация и за да не се пречи на процеса, било добре да не се изнасят данни какво се прави. Усещането ни беше, че досаждаме. Факт е - вдигаха ни телефона по всяко време. Но съм чувала такива неща, които психологически са ни сривали. От рода на това, че хутите взимат някакви вещества, не са постоянно адекватни за разговори. Казаха ми също, че не водят директна комуникация с хутите, може би преговарят през други държави, нямам информация. Защо нямам? И аз това питам... Вярвам, че във Външно министерство се работи, но смятам, че не са оптимално организирани в момента", разказа Веселина Чанева пред Слави Трифонов.

"Защо го усещам така? Следейки изказванията на главнокомандващия и говорителя на хутите, когато се стигна до операцията на САЩ в Червено море, те излязоха с изявление, че всяка държава, която се присъедини, ще я считат за легитимна цел. След което виждам как министърът на отбрана Тодор Тагарев казва, че България обмисля да се включи в операцията. Звъннах веднага на Външно. Каза ми се, че това нямало да навреди, а обратното - щяло да помогне", разказва сестрата на отвлечения моряк.

Веселина Чанева успяла да издири телефона на министър Тагарев и му споделила, че изказването по адрес на конфликта в Червено море не й се струва в наша полза.

"Той ме изслуша и това което ми каза е: "Ама те не бяха ли освободени?". Показа, че не е запознат със ситуацията. Даде ми да разбера, че има всякаква липса на координация, че не е наясно какво се случва. Каза ми: "Добре, ще го вземем предвид". Приехме, че явно е станало някакво неразбирателство. После излязоха и политически лица, които казаха, че това няма как да се случи - България да участва в операцията в Червено море", добави Чанева.

Тя е входирала официални писма до премиера Денков, външния министър Мария Габриел и президента Радев с молба да получи актуална информация какво е направено до момента и какво предстои да се прави.

На въпроса на Слави дали след изказване на Мария Габриел, че поддържа връзка с близките на моряците, Чанева отвърна: "Не съм виждала Мария Габриел до момента. Тя може и да контролира коордиционния център, но не е контактувала с нас по темата. Не държа и да говоря с нея", добави жената.

По-нататък във видието тя говори и за неадекватните действия на министър-председателя Николай Денков по случая с отвлечения й брат.

#Тодор Тагарев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници