Израел унищожи ключов тунел на терористите от Хамас

Израел унищожи ключов тунел на терористите от Хамас
A A+ A++ A

Израелските военни заявиха вчера вечерта, че са открили и унищожили стратегически тунел на "Хамас" в ивицата Газа, който се е простирал на няколкостотин метра, предаде ДПА.

Той е минавал на дълбочина от 9 метра под Уади Газа, поречието на реката, която разделя северната и южната част на Газа, предава БТА.

Бойци от палестинската войнствена групировка "Хамас" са използвали тунела, за да се придвижват незабелязано през крайбрежната ивица.

Израелските войници вече бяха заели позиции по протежение на Уади Газа преди седмици, за да попречат на бойците на "Хамас" да се придвижват по суша между двете части на територията.

Обширният лабиринт от тунели на Хамас, известен в разговорната реч като "метрото на Газа", представлява огромно предизвикателство за израелските въоръжени сили, посочва ДПА.

След терористичната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха над 1200 души, израелските военни се опитват да унищожат групировката и нейната инфраструктура.

Израел изчислява, че тунелите се простират на стотици километри през малката и гъсто населена ивица Газа.

Смята се, че повечето от над 100-те заложници, които "Хамас" все още държи, се намират в тунелите. Смята се също, че ръководителят на "Хамас" в Газа Яхия Синуар и неговите висши командири се крият в тунелите южно от Уади Газа в района на Хан Юнис.

По силата на споразумение, постигнато с посредничеството на Катар между Израел и "Хамас", израелските заложници в ивицата Газа ще получават лекарства.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че закупените във Франция лекарства първоначално ще бъдат превозени днес до Египет на борда на два катарски военни самолета. Оттам те ще бъдат транспортирани до ивицата Газа.

Лекарства са предназначени за над 100 израелски заложници, които остават в плен в Газа, отбелязва Асошиейтед прес. Това е първото споразумение между враждуващите страни след едноседмичното прекратяване на огъня в края на ноември миналата година. Червеният кръст не се е срещал със заложниците и се предполага, че много от тях, включително няколко възрастни мъже, имат остра нужда от лекарства, предава БТА.

#"Хамас" #Израел #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници