Рекордно много нелегални пресичания на границата на ЕС през 2023 г.

Рекордно много нелегални пресичания на границата на ЕС през 2023 г.

Туитър

A A+ A++ A

Броят на незаконните пресичания на външната граница на ЕС през 2023 г. е достигнал общо около 380 хил., като водеща роля за това е изиграло нарастване на пристигащите през Средиземно море, и то най-вече централната му част, където е Италия.

Това съобщи Европейската агенция за гранична и брегова охрана ("Фронтекс"), позовавайки се на предварителните си изчисления за последните 12 месеца. Те показват най-високото ниво от 2016 г., представляващо 17% увеличение спрямо данните от 2022 г. Затвърждава се и постоянната възходяща тенденция от последните три години.

Броят на пресичанията на границата не означава, че това са 380 хил. души, тъй като често един и същи мигрант опитва по няколко пъти да премине (вкл. на друго място), след като бъде спрян и върнат обратно.

През 2016 г. са регистрирани близо половин милион незаконни пресичания, след което броят им рязко спада до и под 200 хил. в продължение на пет години. През 2021 г. - първата на относително нормализиране на пътуванията след пандемията от COVID-19, те отново започнаха да се увеличават и достигнаха 330 хил. през 2022 г.

В съобщението няма разбивка по държави, а България според разпределението на "Фронтекс" е в район Източно Средиземноморие. Общият отчет за него не дават много ясна представа доколко заключението, че 16% от нелегалните пресичания на границата на ЕС се падат на него, тъй като тук са още Гърция и Кипър.

Централното Средиземноморие е най-активният миграционен маршрут към ЕС, представляващ две от всеки пет незаконни преминавания (41%) през 2023 г., следван от Западните Балкани (26%).

  • Миналата година сирийците са извършили над 100 хил. незаконни преминавания, най-големият брой сред всички националности. Следват ги гвинейци и афганистанци. Тези три най-големи групи представляват над една трета ( 37%) от всички спирания на такива хора по границите.

Статистическите данни показват, че жените са били 10% от общия брой на всички нерегламентирани преминавания през миналата година, а децата - други 10%.

"Представените днес числа показват развиващите се предизвикателства, пред които сме изправени при управлението на външните граници на ЕС. (...) Също толкова важно е да се обърне внимание на хуманитарните аспекти на миграцията. Тези цифри представляват не само статистика, но и реални хора", напомни изпълнителният директор на "Фронтекс" Ханс Лайтенс.

През първите две седмици на януари Испания регистрира рязко увеличаване с почти 300% на годишна база на мигрантите, влизащи по море, най-вече (95% от всички) на Канарските острови на около 100 км западно от Африка. Според официални данни, разпространени във вторник и цитирани от "Ройтерс", между 1 и 15 януари общо 3658 мигранти (срещу 921 година по-рано) са влезли в страната с лодки и до Балеарските острови или континенталния бряг. Много от лодките са опасни за подобно начинание и са претъпкани с хора - броят им (80 сега срещу 65 преди година) не се е увеличил драстично. Общо за 2023 г. Испания отчита рекорд на незаконно пристигнали - почти 40 хил. души. Според неправителствената организация Caminando Fronteras в опити да стигнат до испанска територия са загинали 6618 души.

Ето някои от основните заключения за 2023 г.:

  • Най-голямо е увеличението по западноафриканските, източносредиземноморските и централносредиземноморските маршрути.

  • Маршрутът през Централното Средиземноморие е с 50% увеличение на незаконните преминавания на границата в сравнение с 2022 г. (общо около 158 хил).

  • Източносредиземноморският маршрут продължи възходящата си тенденция след пандемията (около 60 хил спрени опита).

  • Западноафриканският маршрут отбеляза най-високия си годишен резултат до момента с над 40 хил. инцидента.

  • Забележимо увеличение на африканските мигранти (особено от Западна Африка), които сега представляват почти половината (47%) от всички спрени.

  • Броят на непридружените непълнолетни се е увеличил с 28% спрямо предходната година, достигайки общо над 20 хил. през 2023 г.

  • Маршрутът през Ламанша отбеляза над 62 хил. опита и успешни преминавания (спад от 12% спрямо предходната година).


Frontex разполага с 2500 служители за граничната охрана на ЕС и други, които участват в нейните съвместни операции по границите на Европа, като подкрепят държавите - членки на ЕС, и трети страни при управлението на миграционните потоци, предотвратяването и разкриването на трансгранична престъпност, като контрабанда на мигранти, трафик на хора и борба с тероризма.

Източник: Дневник

#ФРОНТЕКС #нелегални мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници