8 ползи от рибеното масло за здравето

8 ползи от рибеното масло за здравето

Pixabay

A A+ A++ A

Рибеното масло е добър източник на омега-3, а то е важно да се приема за здравето на мозъка и сърцето. Хората, които не обичат да консумират мазна риба, може да си набавят нужните омега-3 чрез добавки. Рибеното масло има много повече ползи за тялото, за разлика от растителните източници на омега-3. В рибеното масло има 2 вида мастни киселини - ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Съдържат се в състава му заедно с витамин А и витамин Д. Богати на рибено масло са сьомга, аншоа, риба тон, скумрия, херинга и др.

Какви са ползите от рибеното масло?

1. Подкрепя сърцето. Рибеното масло понижава холестерола, намалява кръвното налягане, възпрепятства образуването на плаки в артериите, предпазва от сърдечно-съдови заболявания и др. Доказано е, че при хората, които консумират много риба, рискът от сърдечни заболявания намалява.

2. Намалява риска от очни заболявания. Като цяло здравето на очите започва да намалява с напредване на възрастта. Съществува опасност от AMD (дегенерация на макулата). Изследвания показват, че хората, които консумират по-често рибено масло, имат по-нисък риск от развитие на очни заболявания.

3. Важно е омега-3 да се приема и през бременността или през периода на кърмене. По време на първия триместър е изключително важно за ранния растеж на плода. Смята се, че рибеното масло подобрява зрението на бебето и намалява риска от появата на алергии в по-късен етап.

4. За здрава и сияйна кожа. Най-големият орган в нашето тяло е кожата и тя съдържа много омега-3 мастни киселини. Рибеното масло може да помогне и за преодоляването на заболявания като дерматит и псориазис.

5. Помага на костите. Доказано е, че хората, които консумират по-често омега-3 имат по-висока плътност на костите.

6. Подобрява концентрацията при децата. Приемът на рибено масло може да помогне при хиперактивност, липса на концентрация, агресия и импулсивност.

7. Намалява възпалението. Рибеното масло има противовъзпалителни качества и помага при лечение на възпалителни заболявания, като намалява болката в ставите, сковаността при ревматоиден артрит и др.

8. При лечение на някои психични състояния. Ако се претегли мозъкът без никаква течност, той съдържа към 20% мастни киселини, включително и омега-3, пише puls.bg. Доказано е, че хората с психични заболявания имат по-ниски нива на омега-3 и когато увеличат приема на рибено масло, може да се подобри състоянието при някои психични разстройства, включително депресия.

#рибено масло

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници