Плъхове превзеха фронта в Украйна,: Войници с "миша треска" повръщат, очите им кървят (ВИДЕО)

Плъхове превзеха фронта в Украйна,: Войници с "миша треска" повръщат, очите им кървят (ВИДЕО)

Pixabay

A A+ A++ A

Плъхове и мишки на фронтовата линия в Украйна. Те разпространяват болести, които карат войниците да повръщат и кръв да се стича от очите им. Ужасът, описан от CNN, пресъздава бруталните условия от окопите на Първата световна война.

Украинска военнослужеща с военното название "Кира" си спомня как миналата есен, докато се била в южна Запорожка област, батальонът й е бил обхванат от "миша епидемия".

"Представете си, че лягате да спите и изведнъж се появява мишка, която почва да пълзи в панталоните или пуловера ви, дъвче върховете на пръстите или хапе ръката ви. Спите два или три часа, в зависимост от това колко големи късметлии сте", разказва Кира пред CNN. Тя изчислила, че в нейната землянка от четирима войници е имало около 1000 гризача. "Не мишките ни идваха на гости, ние бяхме в дома им."

Нашествията се дължат отчасти на смяната на сезоните и цикъла на чифтосване на мишките. След поредната сурова военна зима, мишките търсят храна по близо 1000-километровата фронтова линия, разпространявайки болести.

Кира каза, че е опитала всичко, за да изгони мишките от бункерите - пръскане с отрова, пръскане с амоняк, дори пробвала с молитва. Магазините наблизо се запасили с продукти против мишки, което проработило за известно време. Но тъй като мишките продължавали да идват, те опитали и други методи.

"Имахме котка на име Буся и в началото тя помагаше, като ядеше мишки. Но по-късно те станаха толкова много, че тя просто се отказа. Една котка може да хване една или две мишки, но ако са 70, това е нереално. "

Освен че причиняват безпокойство и болести сред войниците, мишките също опустошават военно и електрическо оборудване. Кира разказва, че когато работела като сигналист и живяла отделно, виждала как мишките се качват в металните кутии и съсипвали кабелите, прекъсвайки комуникацията.

"Мишките дъвчеха всичко: радиостанции, ретранслатори, кабели. Плъховете се качваха в колите и дъвчеха електрическата инсталация, резервоарите и колелата", разказва Кира. "Загубите заради мишките само в нашата землянка възлизат на 26 500 долара."

Видеоклипове, споделени в социалните медии от украински и руски войници, показват мащаба на заразата на фронтовата линия. Виждат се мишки и плъхове да се шляят под леглата, в раници, електрически генератори, джобове на палта и калъфки за възглавници. Едно видео показва мишки, които се изсипват от руска минохвъргачка като куршуми от пушка. В друго котка се опитва да хване гризач от фотьойл, преди войник да потупа горната част на седалката и десетки други да се спуснат надолу. Котката, превъзходена числено, признава загубата си и отстъпва.

Военното разузнаване на Украйна през декември съобщи за избухване на "миша треска" в много руски части около Купянск в Харковска област, за което Москва се опитва да поеме отговорност от месеци. В доклада се казва, че болестта се предава от мишки на хора "чрез вдишване на прах от миши изпражнения или чрез поглъщането им с храната".

CNN не е успява да провери доклада, но според украинската армия ужасните симптоми на болестта включват треска, обриви, ниско кръвно налягане, кръвоизливи в очите, повръщане и, тъй като засяга бъбреците, силна болка в гърба и проблеми с уринирането.

Според украинското военно разузнаване "мишата треска" значително е намалила бойните способности на руските войници. Не се казва дали украинските войски са били засегнати. Украинските власти не сигнализират за една конкретна болест, разпространила се сред войниците, но има редица различни случаи на туларемия, лептоспироза и хантавирус.

Докладът наподобява тези от Първата световна война, в които натрупването на отпадъци и трупове спомогнало за размножаването на гризачите. Робърт Грейвс, английски поет бил се в окопите в Първата световна война, пише в мемоарите си как плъхове "излизат от канала, хранят се с многобройните трупове и се размножават изключително много". Когато пристигнал нов офицер, през първата си нощ той "чул сбиване, осветил леглото и открил два плъха върху одеялото си, които се борели за една отрязана ръка".

През Първата световна война популацията на плъхове набъбва, когато конфликтът стагнира. И има опасения, че войната в Украйна е в същото положение. Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужний каза пред The ​​Economist в края на миналата година: "Точно както през Първата световна война, ние достигнахме нивото на технологиите, което ни поставя в задънена улица".

"Зимните култури, засети през есента на 2021 г., не бяха прибрани на много места и дадоха щедра самосевка. Мишките, които се размножиха, оцеляха през зимата и продължиха да ядат от новата реколта", казва изследователят Игор Загорюдник. Войната също е разпръснала хищниците, позволявайки на мишките да се размножават още по-свободно. Той подчерта, че щетите могат да бъдат фатални, тъй като загубената комуникация може да струва животи.

Докато Украйна преживява още една зима, проблемът вероятно ще се влоши, преди да се подобри. "Ще става все по-студено и мишките ще слизат в окопите все повече и повече.", допълни Загороднюк.

През Първата световна война войниците не можели да решат проблема с плъховете. Вместо това започнали да ги използват за мишени. Опитът да набиеш един на щик се превърнал във форма на забавление. Населението им не намаляло до края на войната.

Но Загороднюк предупреди Украйна да не позволява същото да се случи отново. "Борбата срещу тях трябва да бъде организирана, а не да се разчита на войници и доброволци. Това е грешно. Все пак става въпрос за боеспособността на армията. Трябва да се грижим за нашите войници."

Източник: 24 часа

#плъхове #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници