Адвокати от 14 града скочиха срещу избора на Атанасова и Белазелков в КС

Адвокати от 14 града скочиха срещу избора на Атанасова и Белазелков в КС

Pixabay

A A+ A++ A

Адвокатски колегии от страната излязоха с призив за отмяна на на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Междувременно президентът Румен Радев вече сезира Конституционния съд за избора на нови съдии.

Становището е от адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян, изброи БТА.

Те призовават и председателя на Народното събрание Росен Желязков, президента Румен Радев и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков "в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция по така извършения избор, който при реализирането си би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред".

В позицията се напомня, че процедурата по избор на съдии в Конституционния съд породи изключително голяма полемика.

"Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси.

Кандидатурите за членове на Конституционният съд бяха внесени в последния ден от установения срок, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им. В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, които съгласно чл.91б от Конституцията, Народното събрание следва да спазва при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост", посочват адвокатите.

Те критикуват и това, че кандидатите отговаряха само на предварително зададени въпроси и сочат, че това е предизвикало "основателни съмнения относно качествата и подготовката на кандидатите".

Адвокатите от 14 града заявяват още, че насрочването на окончателното гласуване в пленарна зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите е демонстрирало чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора.

"Съгласно чл.147, ал.3 от Конституцията за съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с петнадесетгодишен юридически стаж. Считаме, че върховенството на закона не може да се постигне и гарантира с уронване на престижа на Конституционния съд, чрез попълването му със съдии, неотговарящи на големите изисквания, поставени от Конституцията. Огромното значение на Конституционния съд за демократичните процеси в правовата държава, изисква членовете му да бъдат отлични юристи с несъмнена ерудиция и доказани професионални и морални качества. Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици", пишат колегиите.

Те подчертават и че в разрез с постановеното преди дни тълкувателно решение на КС депутатите решиха мандатът на Атанасова и Белазелков да е 9 години, а не 7.

"В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор – без който обществото на практика спира да съществува. Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността", заявяват адвокатите и призовават за отмяна на избора на Атанасова и Белазелков.


#адвокати #КС #съдии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници