На първо четене: Променят формулата, по която Здравната каса плаща за лекарства

На първо четене: Променят формулата, по която Здравната каса плаща за лекарства

стоп кадър

A A+ A++ A

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, предаде репортер на "Фокус“.

Пленарната зала разгледа три законопроекта – един на ГЕРБ-СДС и два на ПП-ДБ.

В законопроектите на Костадин Ангелов и група народни представители, както и на Васил Пандов и група народни представители, се предлага подобряване на регулацията на разходване на средства от бюджета на НЗОК за лекарствени продукти, които са извън стойността на клиничните пътеки в случаите, когато няма определени цени по реда на рамковите споразумения. Това цели постигането на баланс, който да осигури нужните количества медикаменти, без да се харчат огромни средства от Здравната каса.

В текстовете на двата законопроекта се предлагат две различни формули, които имат различни финансов ефект.

В законопроекта на Божидар Божанов и група народни представители се предлага РЗОК да подписва договорите с доставчиците на медицински услуги и търговците на дребно на лекарствени продукти с електронен подпис. Към момента договорите могат да се подписват и на хартиен носител, и с електронен подпис. Целта е да се намали административната тежест и ще се ограничат възможностите за нарушения.

При гласуването и трите законопроекта бяха приети. Първите два, касаещи лекарствените продукти, получиха съответно 120 и 127 гласа "за“. "Против“ бяха част от депутатите от "Възраждане“, БСП и групата на ИТН.

Законопроектът на Божидар Божанов бе подкрепен със 125 гласа "за“. 44 бяха "против“, а 13 се въздържаха.

При дебатите Александър Симидчиев от ПП-ДБ коментира, че идеята за специалните формули за лекарствените продукти е, за да се намалят разходите на НЗОК. По думите му в законопроекта на Костадин Ангелов се предлага това да се случи със среднопретеглени цени – купуват се големи количества и на база тях се определя цената. Той обаче изрази притеснение, че някои болници купуват по-големи количества, но плащат повече. В законопроекта на Васил Пандов се предлагало да има средна цена. Симидчиев обаче бе категоричен, че и двете предложения постигат ефективност, но трябвало да се прецени коя формула е най-добрата.

#депутати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници