МВнР на Израел: Причина за кризата в Близкия изток е Иран

МВнР на Израел: Причина за кризата в Близкия изток е Иран
Израел дълго време се въздържал от ответни удари, но терористичните групировки не му оставили друг избор, коментира говорителката на Външното министерство на страната. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Причина за кризата в Близкия изток е Иран, смята говорителката на външното министерство на Израел Илана Щайн.

„Иран установява терористичните си групи в различни части на района. Виждаме го и в този случай“, изтъкна тя в интервю за БНР и подчерта, че Иран стои и зад терористичната атака срещу израелските туристи в Бургас от 18 юли.

Илана Щайн коментира възможността военният конфликт в Ивицата Газа да повиши риска от нападения срещу граждани на Израел на повече места по света, в това число на Балканите и в България.

„За съжаление Иран, ХАМАС, както и други терористични групировки гледат на това като на свещена война. Те водят тази война независимо дали ние отвръщаме на ударите, или не. Истината е, че ние се бяхме ограничили в ответните удари за известно време. ХАМАС и другите терористични групи продължиха да стрелят срещу нас и това ескалира през последните седмици. Така че не ни остана друг избор – трябваше да отговорим и да унищожим ракетни установки, както и някои техни лидери“, подчерта говорителката на външното министерство на Израел.

Илана Щайн изрази мнение и по повод започналото отначало разследване на атентата в Бургас от страна на Интерпол.

„Много сме щастливи, че ще има разследване. Много е важно да видим кой точно стои зад това. Знаем, че е Иран, но е важно да се разследват още факти. Това ще ни бъде от полза, за да предотвратим бъдещи опити за атаки като в тази в Бургас. Не искаме това да се случва отново на нито едно друго място по света“, категорична е Илана Щайн.

#Илана Щайн #Хамас #Ивицата Газа #Израел #Иран #терористична атака #Бургас #18 юли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници