"Пирогов" за Даная: Специализантът е действал по съвест, въпреки че е допуснато административно нарушение

"Пирогов" за Даная: Специализантът е действал по съвест, въпреки че е допуснато административно нарушение

БНТ

A A+ A++ A

Ние много време запазихме мълчание и бяхме и критикувани за това. Първата и основна причина беше, че не бяха завършени проверките. Не е коректно от наша страна, все пак "Пирогов" е институция ние да излизаме с предварителни становища и да влизаме в ролята на някой, който се оправдава. Това заяви проф. Николай Габровски - зад.директор на УМБАЛСМ "Пирогов" в "Денят започва".

"Колегата специализант, когато е разбрал за състоянието на детето, е взел телефона и се е обадил на лекуващия хематолог на Даная. Той е казал, че трябва да се започне лечение с този медикамент, да дойде някой да го вземе", допълни проф. Габровски.

Проф.Габровски обясни, че медикаментът е доставен от друга болница - не защото в "Пирогов" нямат такова лекарство, а защото процедурата по отпускането е бавна. То струва хиляди левове и рядко се изписва. В случая е било необходимо да се реагира незабавно. По думите му колегата му е действал по съвест, въпреки че е допуснато административно нарушение.

Зам.директорът на "Пирогов" акцентира върху това, че "не трябва да говорим за специализантите като за втора ръка лекари".

"Това, което се е случило, че два флакона от това лекарство е взето от ИСУЛ, транспортирано е от майката до "Пирогов , предадено е на лекарите и те са приложили медикамента. Принципно медикаменти отвън не трябва да се прилагат, но има извънредни ситуации", уточни Габровски.

"Има правила за анализа на такива ситуации. То е разписано. Много е лесно сега тук. Ние знаем отговора на задачата. Специалисти, не специалисти и казват "тука е трябвало да се направи еди как си". Това сега е много лесно, но в ситуацията, в която е човекът на място, тогава нещата изглеждат различно", заяви зам.директорът на "Пирогов".

Според проф. д-р Николай Габровски "голяма част от твърденията, на които хората базират своите статуси във фейсбук не почиват на верни факти".

"Аз няма как да споря с майката на Даная, но много искам да споря с колегите, които се опитват да нагнетяват напрежение, както и с колегите, които дават становища във фейсбук", допълва той.

На въпроса дали се оказва политически натиск върху "Пирогов" , проф. Николай Габровски отговори, че не допуска, че е възможно политическите партии да използват случай като "Даная", за да "си разчистват сметките".

"Не допускам в главата ми не да се появи, да се появи сянка от мисъл, че е възможно политическите да си разчистват сметките, използвайки случаи, свързани със смъртта на дете. Това не мога да си го представя, защото колкото и да са разделени партиите трябва да има теми, по които ги обединяват и смъртта на едно дете е такава тема. Тема, която обединява, а не разединява", допълни зам.директорът на болницата.

"Извън това може да има някакви лични според мен, чисто професионални от медицинските среди, които да наливат масло в огъня", заяви Габровски.

"Не изключвам искането за оставка да е заради колеги".

Според зам.директорът на "Пирогов" разрешаване на този конкретен случай ще мине през диалог, той няма да мине през конфронтация.

Нарушения в две болници по казуса с Даная констатира втората проверка на ИА "Медицински надзор"
"Ако изходът е добър, ако ние сме положили много усилия детето се спасява, ние сме "ангели в бели престилки", ако изходът, обаче е неприятен, ние сме демони. Истината е, че ние сме хора", заяви доц. Богдан Младенов - началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

"Лекуващият лекар е готов да не спи, да не яде, за да не допусне пациентът да загине" , обобщи Богдан Младенов - началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов.

#"Пирогов"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници