Застудяване, снеговалежи, на места - виелици

Застудяване, снеговалежи, на места - виелици

Meteo Balkans

A A+ A++ A

Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за събота - 27 януари , в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

Силен снеговалеж (10-30 см.)

Предупреждение за интензивни валежи от сняг. Този код се издава, тъй като за кратко време снежната покривка ще надмине 10 см. Очаква се на места пътят по проходите да е заледен. Ще има условия и за виелици!

През нощта срещу събота от запад на изток облачността ще се увеличи и до сутринта на много места ще превали дъжд. Над планинските райони, с надморска височина от над 700-800 метра валежите ще са от сняг. Ще духа силен северозападен вятър, а с него температурите ще се понижават.

Минималните температури ще са между минус 1°С до плюс 4°С. В котловинните полета и планинските райони ще са по-ниски - до минус 3-4°С.

През деня в събота, по преминаващ студен атмосферен фронт, валежите над Западна България постепенно ще обхванат централните и източни райони. Валежите над Централна и Източна България ще са предимно от сняг, а над Западна и Северозападна България ще са в процес на спиране. Дъжд ще вали над Горнотракийската низина и Южна България. Ще има условия и за слаби виелици по планиските райони.

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Най-късно в Източна България, където ще продължи да духа слаб западен вятър.

Максималните температури ще се понижат и ще са между 5°С-9°С. Малко по-ниски над Западна и Източна България - до 5-7°С.

Предупреждение за силен вятър

Картата, която виждате, е базирана на регионалния числен модел SPM и показва районите, където ветровете ще са най-силни.


Жълт код – ще духа умерен и силен вятър. Поривите му ще достигат 55-70 км/ч.Съвети при жълт код: бъдете внимателни за възможни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и отломки.

Оранжев код - ще духа силен до бурен вятър. Поривите му ще достигат 75-90 км/ч.

Съвети при оранжев код - бъдете внимателни за възможни по-големи щети като структурни повреди по сгради, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Пътна информация:
В планинските райони се очакват значителни валежи от сняг. Ще има условия и за виелици и намалена видимост от силният снеговалеж. Пътната настилка ще бъде мокра и хлъзгава.

Очакват се и силни пориви на вятъра от 90-100км/час

Времето в София

През нощта срещу събота облачността ще се увеличи и около сутринта на места ще превали дъжд. Над 700-800 метра надморска височина и от дъжд и сняг. Сняг ще завали и над южните квартали на столицата. Минималните температури ще са между минус 3-2°С. Ще духа силен северозападен вятър. През деня ще преобладава облачно време с валежи от дъжд и сняг, но след обяд облачността ще се разкъса. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне да застудява. Дневните температури ще са без дневен ход и ще са до 3-4°С.

Времето по планините
През нощта срещу събота ще преобладава променлива облачност. Вятърът ще е от югозапад и ще се усили, по най-високите части на Рила и Пирин ще бъде временно силен от запад . През деня ще преобладава облачно време. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Ще започнат и валежи от сняг, а под 600 метра ще са от дъжд. Ще има условия и за снежни виелици над Централна Стара планина! Максималните температури на височина 1200 метра ще достигнат стойности между 1-2°С, а на 2000 метра - около минус 6°С.

Времето по Черноморието:
Ще преобладава разкъсана облачност, която през деня ще се увеличава. Около и след обяд ще започнат валежи от дъжд. Към края на деня валежите ще спрат. Ще духа умерен силен вятър от северозапад.

Максималните температури ще бъдат 4°-5°С

Вълнението на морето ще бъде 1-3 бала.

Прогноза за фини прахови частици:
Очакваме повишаване на нивата на фини прахови частици в сутрешните часове, над по-големите градове. Стойностите ще са между 80-90 мкг/м3 при норма около 50 мкг/м3.

Пътна информация:
В планинските райони се очакват значителни валежи от сняг. Ще има условия и за виелици и намалена видимост от силният снеговалеж. Пътната настилка ще бъде мокра и хлъзгава.

Времето на Балканите
През следващите 24 часа над полуострова ще започне пренос на по-студена въздушна маса, като температурите ще се понижат. По-значителни ще са валежите над Северна Гърция и Турция . Над останалата част облачността ще е разкъсана.

Прогноза: Имре Дузмат, Meteo Balkans

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници