10 000 жени и деца от България стават жертва на трафик

10 000 жени и деца от България стават жертва на трафик

Pixabay

A A+ A++ A

Близо 10 000 жени и деца от България стават част от каналите за трафик на хора. Заключението е на бивш полицейски шеф в Германия, където проституцията е легална. И макар законна, невинаги момичета работят по своя воля, предаде NOVA.

"Бордеят на Европа“ - така често наричат Германия. От 2002 г. проституцията в страната е напълно легална и всяка жена, която иска да практикува древната професия, трябва само да се регистрира и може да го прави. Тази свобода доведе до отварянето на големи публични домове с десетки, според специалисти, дори стотици момичета. Някои казват, че за туристи Германия дори се е превърнала в дестинация за платена любов. Много от момичетата обаче не са тук по собствена воля.

Вече повече от 10 години мисията на Вероника Шюрле е да помогне на момичета, попаднали в каналите за трафик на хора, да се измъкнат. През последните 3 години забелязва тенденция - жертвите, които се свързват с нейната организация, са основно българки. "Един много пресен случай, който имаме от няколко седмици. Това е едно момиче, което е задлъжняло в България на един човек, който се оказва трафикант и той я принуждава, за да си изплати дълга, да дойде и да проституира в Германия. След като тя изплаща сумата, той продължава изнудването и вече са застрашени нейните деца в България. Трафикантът е известен, че вече е извършвал насилствени актове, и момичето е под стрес и в голям страх за нейния живот и за живота на децата си", посочва Вероника Шюрле.

"Такива случаи имаме няколко на година, а ние сме малка организация в Южна Германия. Организации като нас има около 50 или 60 в страната и всички получават сигнали. Повечето получават сигнали от българки", споделя Шюрле. Все пак жертвите рядко подават сигнали. Най-често защото се страхуват. Освен страха, според Вероника, жертвите не вярват, че правосъдието е на тяхна страна. Често сводниците и трафикантите получават условни присъди. Често момичетата, попаднали във водовъртежа на трафика на хора, са подмамвани с обещания за любов и красив живот в Германия, а сводниците проучват жертвите си предварително.

"Те набелязват жертвите в България след дълго проучване в социалните мрежи, сред познати. Набелязват млади момичета от домовете за сираци и млади майки, които са самотни, които са принудени и нямат друга възможност в България", коментира още експертът. Ако някой, независимо от възрастта и пола, има съмнение, преди да замине за чужбина, има към кого да се обърне, още докато е в България. Глобалната неправителствена организация „А21“ има офис и в София, а услугите им са безплатни.

"Ние имаме такава безплатна услуга, която е проверка на оферта за работа, тоест всеки може да се обади и да ни даде информацията, с която разполага - съответния работодател, оферта, условия, всичко, което знае. И ние да направим проверка дали всичко изглежда наред. Дали организацията, фирмата, компанията са легални, дали човекът, който е връзката, наистина е част от компанията", обяснява Диана Китова, ръководител на гореща линия за борба на трафик на хора. От екипа на организацията оценяват риска и ако всичко е наред, дават съвети на заминаващите. Цялата процедура се случва в рамките на 72 часа. А дори и жертвата вече да се намира на територията на друга държава в Европа, отново може да получи помощ. Горещата телефонна линия работи 24 часа в денонощието.

#трафик на жени #трафик на хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници