Хилари Клинтън спешно заминава в Близкия изток

Хилари Клинтън спешно заминава в Близкия изток
Хилари Клинтън, която придружава дъжавния глава на обиколката му из Югоизточна Азия, ще се срещне в Ерусалим с премиера Бенямин Нетаняху. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън ще посети Близкия изток по заповед на президента Барак Обама в опит да бъде овладяна кризата в региона.

Хилари Клинтън, която придружава дъжавния глава на обиколката му из Югоизточна Азия, ще се срещне в Ерусалим с премиера Бенямин Нетаняху, след това с палестински лидери в Рамала и с египетски - в Кайро, предаде БТА.

„Обама реши да изпрати Клинтън в Близкия изток, след като разговаря два пъти по телефона с президента на Египет Мохамед Морси и с премиера на Израел Бенямин Нетаняху“, каза помощникът на президентския съветник по националната сигурност Бен Роудс.

„Клинтън ще настоява за мирно уреждане на кризата в Газа, при което да бъде засилена сигурността и на Израел, и в целия район“, добави говорителят, без да нарече посредническа мисията на държавния секретар.

Основното й послание ще бъде, че никой няма интерес от ескалация на военния конфликт, посочва „Ройтерс“.

Американският президент не е искал от Израел да не предприема настъпление по суша в Газа и смята, че Израел има право сам да взема решения за сигурността си, допълни Бен Роудс.

ХАМАС трябва да спре ракетните нападения срещу Израел, а Египет може да бъде партньор в усилията за уреждане на конфликта в Газа, каза още той.

Междувременно говорител на израелския премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Тел Авив ще даде повече време на ръководените от Египет усилия за постигане на примирие с въоръжените групировки в Ивицата Газа, преди да предприеме сухопътна операция срещу палестинската територия.

„Даваме повече, но не неограничено време на преговорите за прекратяване на огъня“, заяви говорителят Марк Регев.

По думите му обаче успоредно с това приготовленията за сухопътна офанзива на Израел продължават.

Марк Регев каза още, че тази нощ е имало правителствено заседание за обсъждане на египетските предложение, но не е било взето решение.

Говорителят допълни, че още не е намерена формула, която да задоволява Израел. Той опроверга информацията на телевизия „Ал Арабия“, че в близките часове в Кайро ще бъде обявено примирие.

#Израел #Ивицата Газа #Хамас #Хилари Клинтън #държавен секретар на САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ #Египет #Кайро #Рамала #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Тел Авив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници