300 000 българи употребяват психоактивни вещества

300 000 българи употребяват психоактивни вещества
A A+ A++ A

Новите дроги нанасят много по-големи щети върху физическото и психическото здраве, в сравнение с "традиционните" дроги, а сред хората, засегнати от различни зависимости, най-много се самоубиват зависимите от хазарт. Това каза в националния пресклуб на БТА Желяз Турлаков от "Кошер" - център за рехабилитация и психотерапия на зависимости. Държавата да създаде механизъм за превенция на зависимостите, един процент от акцизите от алкохол и тютюневи изделия да се насочи за превенция, а рекламите на хазарт да се преустановят - около тези предложения се обединиха експерти, работещи в областта на терапията на различни зависимости.

Ниската самооценка, натиск от групата, оценка от връстници, психическа травма, любопитството са причините, поради които младите хора посягат към някакъв вид дрога, каза психотерапевтът д-р Пламен Димитров.

Около 300 хиляди българи употребяват или злоупотребяват с психоактивни вещества, като в тези данни не са включени злоупотребяващите с алкохол, каза още Турлаков, цитирайки данни от доклад на Държавния департамент на САЩ. По думите му в България много голяма част от зависимите хора са извън здравната и социалната система и няма практически инструмент, чрез който тези хора да получават адекватно лечение. В над 50 училища в 15 града в страната при директна работа с деца над 12-годишна възраст откриваме, че близо 80 на сто от тях са опитали алкохол или марихуана, а близо 30 на сто са експериментирали с амфетамини, метамфетамини, билка, райски газ, допълни той.

Към новите дроги се създава много силна зависимост в рамките на две до три седмици, а за нея все още няма лечение, посочи клиничният психолог Симеон Парлапанов. По думите му се наблюдават случаи на инсулти и инфаркти сред 15-16-годишни деца в резултат на употреба на някаква нова дрога. Райският газ, който не попада в списъка с наркотични вещества, води до сериозни опасности за здравето, с трайни щети върху нервната система, добави той. По думите му нараства употребата на нов вид течност, която е създадена на базата на синтетична марихуана, води до още по-голяма зависимост и се продава легално.

Наблюдаваме хора, страдащи от полизависимости, а за този проблем почти не се говори, каза още Турлаков. По думите му суицидни мисли и действия, в контекста на зависимите, са най-често срещани сред хазартно зависимите. Новата пандемия е хазартната зависимост, каза драматургът Яна Добрева. По думите ѝ данни на Министерството на финансите за 2022 г. показват, че направените залози в "игри на късмета" са за над 2,3 млрд лв., а през последните две години бизнесът с онлайн залози е нараснал трикратно. За периода януари-ноември 2022 г. приходите в държавната хазна от онлайн операторите на хазартни игри са 171 млн.лв. По думите ѝ само за хазарта няма регулация на рекламата в най-гледаното телевизионно време, пише dir.bg.

#дрога #кошер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници