Буруджиева за войната Пеевски – Радев: Кучето е заровено в битката за службите и регулаторите

Буруджиева за войната Пеевски – Радев: Кучето е заровено в битката за службите и регулаторите

БНТ

A A+ A++ A

Репликите между Делян Пеевски и Румен Радев са война между институциите, които те представляват - парламент и президент.

Това каза пред БНР доц. Татяна Буруджиева, политолог и преподавател в Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

"За първи път до такава степен е изострен разговорът между институции, защото и Делян Пеевски, и Румен Радев представляват институциите парламент и президент, а не са в лично качество. ... Кълбото от разправии е много по-сериозно, защото става въпрос за това как функционират институциите в България. ... Става дума за една война, която не може да има добри резултати за България, за българските граждани, за демокрацията и за политическия процес. Става дума за неща, които не са в логиката и в нормалността на взаимоотношения между институциите", коментира тя.

Според нея в основата на напрежението са дългогодишните подозренията, че президентът се намесва в политическия процес:

"Логично е при отлива на избиратели от вече съществуващите партии да се търсят нови политически проекти. Ако се търси успех на проект на президента, политическата логика изисква той да излезе от президентството. Но той има много време до края на мандата. Дори да се роди субект, с който той ще бъде в добри отношения, това няма да допринесе особено много за електоралното позициониране на този субект, защото хората едва ли ще дадат предварително доверие. Единственото нещо, което може да е ефективно, е, ако лидерът си е лидер, а не от една институция да се прави нещо индиректно".

Доц. Буруджиева изказа очакване "зловредна предизборна кампания" за предстоящите през юни избори за Европейски парламент:

"Поява в такава кампания ще доведе до фалстарт на един нов политически проект, защото е много висока бариерата - 7,5%, а и избирателната активност на такива избори е ниска. Не са евроизборите това, което предизвиква разговора за нов политически субект".

По думите ѝ "кучето е заровено в битката за службите и регулаторите":

"Това е опит да се приключи с позицията на президента като опозиция на властта".

Тя припомни, че когато Радев стана президент, битката е била между Министерския съвет и президента, а сега "битката преминава на нов етап и вече е между Народното събрание и президентството".

#Татяна Буруджиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници