Българите в чужбина са пращали у дома над 4 милиона евро на ден

Българите в чужбина са пращали у дома над 4 милиона евро на ден
A A+ A++ A

През 2023 г. българите, работещи в чужбина, са изпратили на свои близки у нас общо 1,32 млрд. евро. Това е рекордна сума след сериозния спад на емигрантските пари по време на COVID-пандемията, когато много бизнеси бяха принудително затворени.

В сравнение с 2022 г. парите, които са влезли в страната от българските емигранти, са нараснали с 25%. Паричните потоци през изминалата година дори надхвърлят по обем тези отпреди пандемията - през предкризисната 2019 г. бяха отчетени около 1,2 млрд. евро.

Цитираните данни са на база на официалната статистика на БНБ за преведени трансфери по банка, чрез финтек компания или чрез компания за парични преводи до 10 минути.

„Има и около 25%, които влизат в страната в брой и не се включват в статистиката. Това са пари, предавани на ръка от познати на работещите в чужбина българи", обясни пред БНР Илиян Насков, изпълнителен директор на финансова компания за парични преводи.

Така емигрантските пари остават едни от най-големите „чужди” инвестиции в българската икономика. На ден влизат по 4,170 млн. евро помощи от емигранти, посочи Насков.

По данни на БНБ най-много парични трансфери идват от Германия - от там сънародниците ни са изпратили около 230 млн. евро през миналата година. Следват САЩ с 209 млн., Испания – 114 млн., Англия – 109 млн. и Гърция – 71 млн. евро.

#евро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници