Прокуратурата поиска 3 г. затвор за Цветелин Кънчев

Прокуратурата поиска 3 г. затвор за Цветелин Кънчев
3 години лишаване от свобода поиска държавното обвинение за лидера на „Евророма“ Цветелин Кънчев за изнудване на генерал. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

3 години лишаване от свобода поиска държавното обвинение за лидера на „Евророма“ Цветелин Кънчев за изнудване на генерал.

Цветелин Кънчев, шефът на Върховното ромско мешере Христо Върбанов–Папата и Димо Станчев, който също е член на мешерето, са обвинени за изнудването на бившия шеф на „Гражданска защита“ ген. Никола Николов.

Според прокуратурата те са искали 250 000 лева от Николов, за да не разкрият компрометиращи факти.

Тримата бяха арестувани през 2009 г. след сигнал от него. Цветелин Кънчев остана в ареста до април 2010 г., когато софийските апелативни магистрати го пуснаха под гаранция от 20 000 лв.

Ако съдът прецени да не налага ефективна присъда на Цветелин Кънчев, прокурор Бисер Кирилов настоява за 5-годишен изпитателен срок, както и да му бъде наложена глоба в максималния размер, предвиден по член 214 от Наказателния кодекс - 10 000 лв.

От държавното обвинение поискаха в пледоарията си на Цветелин Кънчев да бъде наложена и мярка за пробационен надзор за период от 2 години, като лидерът на „Евророма“ трябва да полага подписа си два пъти седмично, предаде Информационна агенция „Фокус“.

На пледоариите по делото в Софийския градски съд във вторник прокуратурата поиска 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок за подсъдимия Димо Станчев. Условното наказание е поискано заради възрастта и здравословното му състояние.

За Ицо Папата държавното обвинение поиска от 5 до 15 години лишаване от свобода при строг режим. Прокурорът настоя и да му бъде наложена глоба от 10 000 лв. и ако се наложи, конфискация на имуществото.

#изнудване #Димо Станчев #Христо Върбанов #Цветелин Кънчев #„Евророма“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници