Кой е Петър Стоянов?

Кой е Петър Стоянов?
На 3 ноември 1996 г., като кандидат на ОДС Петър Стоянов е избран за Президент на Република България с 2 502 517 гласа или 59,73%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Петър Стоянов бе номиниран за кандидат за конституционен съдия от парламентарната квота от СДС.

Той трябва да заеме мястото на съдия Венета Марковска след шумния скандал около името й и осуетеното от страна на президента Росен Плевнелиев полагане на клетва.

Петър Стоянов е роден през 1952 г. в Асеновград, където след освобождаването на баща му от концлагерите Куциян и Николаево живеят родителите му, припомня БГНЕС.

След 1956 г. семейството се връща в Пловдив. Там той завършва начално училище и през 1970 г. гимназия „Патриарх Евтимий“, като същата година е приет да учи право.

След отбиване на военната си служба (1970-1972 г.) завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1976 г.

От 1977 г. до 1992 г. практикува в Пловдив като адвокат в областта на гражданското и търговското право.

От 1994 г. до 1997 г. Петър Стоянов е народен представител и заместник-председател на парламентарната група на Съюза на демократичните сили.

На 1 юни 1996 г. Петър Стоянов се изправя срещу тогавашния президент д-р Желю Желев и печели с 66% проведените за първи път в Европа първични президентски избори в рамките на Обединените демократични сили.

Той е първият кандидат за президент, който поставя в центъра на предизборната си кампания членството на България в НАТО и Европейския съюз.

На 3 ноември 1996 г., като кандидат на ОДС е избран за Президент на Република България с 2 502 517 гласа или 59,73%, а за вицепрезидент е избран Тодор Кавалджиев.

Петър Стоянов е президент на Република България от 1997 до 2002 г. На следващите президентски избори той губи срещу тогавашния лидер на Българската социалистическа партия Георги Първанов.

Петър Стоянов е председател на Съюза на демократичните сили и на Парламентарната група на ОДС в 40-ото Народно събрание от 1 октомври 2005 г. до 22 май 2007 г., когато след неубедителното представяне на партията в изборите за Европейски парламент се оттегля от активна вътрешнополитическа дейност и се отказва от мандата си на депутат в 40-ото Народно събрание.

Преди отчетно-изборната конференция на СДС през пролетта на 2012 г. Петър Стоянов застана на страната на противниците на Синята коалиция и настоя за самостоятелно явяване на партията на следващите избори.

С това той подкрепи сегашното ръководство на СДС срещу другите членове на партията, които искаха Синята коалиция да продължи да съществува.

„Няма да гласувам за СДС, ако отиде на изборите в коалиция с ДСБ“, заяви тогава Петър Стоянов.

„Ако тази година се случи тази коалиция и отидем заедно на изборите, аз мисля, че за първи път в живота си няма да гласувам“, каза Петър Стоянов, според когото ДСБ не е създадена да защитава десните ценности, а политическите интереси на един-единствен човек - Иван Костов.

Петър Стоянов е женен е за Антонина Стоянова. Имат две деца. Негов брат е Емил Стоянов, евродепутат, издигнат от ГЕРБ, който преди дни съобщи, че подава оставка от Европейския парламент.

#Петър Стоянов #СДС #Президент на България #Конституционен съд #Венета Марковска #Емил Стоянов #Антонина Стоянова #НАТО #ЕС #Желю Желев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници