Парите ни в магазина: Колко даваме за малката потребителска кошница

Парите ни в магазина: Колко даваме за малката потребителска кошница

canva

A A+ A++ A

Точно 113.72 лв. е стойността на продуктите в малката ни потребителска кошница с 20-те жизненоважни стоки за 2023 година. В сравнение с 2022 година тя е била малко над 107 лева. Това обясни директорът на Института за социални и синдикални изследвания на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) Любомир Костов при представянето на резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2023 г.

Стойността на продуктите в малката потребителска кошница е нараснала с 5,9%.

Цената на каймата се е повишила с 30% за една година, свинското месо с 21%, а ябълките с близо 40%, обясни Костов.

В другата крайност могат да се видят доматите и олиото, които са поевтинели с между 10 и 20%. Динамиката е разнородна, обобщи той.

Сравнението между България и други страни показва, че българите, получаващи минимална работна заплата, могат да закупят кошницата с основните продукти най-малко пъти, посочи Костов. „Това доказва, че темпът на нарастване на минималната работна заплата в България изостава от ръста на цените, от което следва разширяване обхвата на категорията работещи бедни и ограничаване на потреблението“, добави той.

България е в топ 10 от държавите с най-високи нива инфлация при хранителните стоки. В сравнение с общия индекс за инфлация е близо двукратна разлика, което потвърждава тезата, че хората с по-ниски доходи са сред най-потърпевшите от високите ценови нива, добави още Костов.

#магазин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници