Вдигат с 60 процента заплатата на пловдивския кмет

Вдигат с 60 процента заплатата на пловдивския кмет
A A+ A++ A

Кметът на Пловдив, който взима една от най-ниските заплати от големите градове в България, ще получава по 5500 лева на месец. Това предложение ще се гласува от Общинския съвет. Към днешна дата Костадин Димитров се разписва за 3350 лева, като увеличението е с близо 60%. С приблизително толкова ще се вдигнат и заплатите на районните кметове до 3200 лева.

Редица постове в Община Пловдив са вързани към заплатата на градоначалника, което автоматично вдига и техните възнаграждения, като към това спада и Общинския съвет. За разлика обаче от заплатите на кмета и администрацията, които средства са от държавния бюджет, тези на съветниците са от местния.

Според действащия правилник председателят на местния парламент взима 80% от заплатата на кмета. Неговите проценти вероятно ще останат, макар законът да позволява той да взима до 90% от възнаграждението на градоначалника. Това значи, че с увеличението заплатата на Атанас Узунов, ще е 4400 лева.

Промяна обаче ще има при образуването на възнагражденията на останалите 50 общински съветници. В момента по правилник те получават по15% от заплатата на председателя за заседание и 2% за участие в комисии. Максималният размер на месец обаче е 50% от заплатата му. С други думи дали има 2 или 3 заседания на Общинския съвет, общинарите не могат да получат повече от 50%-те процента.

Нетно те получават около 1000 лева заплата, но имаха още 1057 лева за т.нар. представителни разходи. За последните на практика се представят единствено фактури за гориво, наеми на офиси, канцеларски материали и други и те биват осребрявани.

На комисиите в Общинския съвет се обсъждало процентът на заплатата на съветниците да се промени, като те взимат до 70% от заплатата на председателя. Предложението е те да взимат по 27% на сесия или 1000 лева на сесия при две заседание месечно, колкото се провеждат. Участията в комисиите става от 2% на 4% - по 132 лева на участие при 4 на месец, или 528 лева месечно.

Това значи, че след промяната един общински съветник ще взима до 2500 лева заплата плюс представителните разходи. Последните обаче ще бъдат намалени наполовина до 527 лева на месец. Така общо един съветник може да си докарва до 3000 лева на месец.

#Костадин Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници