Ромпой с нови предложения за бюджета на ЕС

Ромпой с нови предложения за бюджета на ЕС
27-членният блок, който вече е отслабен от тригодишната икономическа криза, е изправен пред нови проблеми на двудневната Среща на върха, започваща в четвъртък. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой ще направи нови предложения за силно оспорвания бюджет на Съюза в размер на 1 трлн. евро с надеждата да спаси извънредната Среща на върха тази седмица, за която има опасения, че може да се провали.

Работна вечеря между президента на ЕС Херман ван Ромпой и европейски министри доведе до „конструктивен обмен на гледни точки“, свидетелстващ, че „всички държави членки показват ангажимент за постигане на решение“, заяви кипърският министър Андреас Мавроянис, цитиран от АФП и БГНЕС.

Той допълни, че Ромпой ще представи ново предложение, „което ще вземе предвид производството на държавите членки“.

„Смятаме, че е възможно споразумение. Всички ние трябва да изминем допълнителен километър“, заяви Мавроянис, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

27-членният блок, който вече е отслабен от тригодишната икономическа криза, е изправен пред нови проблеми на двудневната Среща на върха, започваща в четвъртък.

Подготвителните разговори показаха остро разделение между държавите, подкрепящи строгите ограничения, и държавите, които им се противопоставят. Очаква се Ромпой да проведе двустранни срещи в четвъртък преди лидерите да участват на Среща на върха, която според мнозина може да продължи до събота и дори до неделя.

#президент на ЕС #Херман Ван Ромпой #Европейски съюз #ЕС #бюджет #Кипър #среща на върха #Андреас Мавроянис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници