Бащата на валутния борд в България, проф. Стив Ханке: Провалите на държавата ви са два - корупция и лоша ефективност на правителството

Бащата на валутния борд в България, проф. Стив Ханке: Провалите на държавата ви са два - корупция и лоша ефективност на правителството

стоп кадър

A A+ A++ A

"България има история на нисък дефицит, нисък дълг спрямо БВП. И така, тази част от системата работи много добре.
Можем да кажем, че паричната и фискалната ситуация се развива много добре от юли 1997-ма година, когато въведохме валутния борд. Така че, това е голям успех.

Сега, провалът беше очевиден за мен, още откакто бях съветник на президента Стоянов през 1997 г.

И това е корупцията. Корупцията никога не е била премахвана. И това зависи от ефективността на правителството.

Вижте, вторият провал е ефективността на правителството. И е свързан с корупция. Те са някак преплетени. Но оценките за ефективност на правителството от страна на Световната банка са много лоши за България. Не само в абсолютна стойност, но и спрямо всички останали в региона. И, един начин, по който можете да видите провала на ефективността на правителството е просто да помислите за COVID, и как правителството се справи с COVID.

В България беше пълна катастрофа. Така че, това би бил само един показател за неефективността на правителството.

Третото нещо е фактът, че България отдавна не е направила това, което препоръчвах: "спирачка" на фискалния дълг.
Подобно на швейцарската дългова спирачка. Дълговата спирачка в Германия е заложена в конституцията. Съществува конституционно правило, което урежда начина, по който трябва да се управляват фискалните дела. Бюджетът трябва да бъде балансиран и държавните разходи в Швейцария не могат да нарастват по-бързо от тема на растеж на икономиката.
Между другото, това беше прието през 2001 г. - 85% от швейцарците гласуваха. Имаха референдум. Имаха пряка демокрация. Те нямаха свои представители в пряката демокрация. Чрез приемането на конституционна поправка, те провеждат референдум в Швейцария по всички големи въпроси. През 2001 г. те въведоха прочутата швейцарска дългова спирачка. И мисля, че в комбинация с валутния борд, това би било страхотно за България."

Проф. Стив Ханке продължава: "Сега, другото всеобхватно нещо по отношение на провала е , че българската политическа класа наистина приема заповедите си от Брюксел и Вашингтон. Така че, наистина няма независима политическа мисъл и независимо движение!

Между другото, когато въведохме валутния борд през 1997 г., Стоянов беше президент, Костов беше министър-председател. Беше българско. Не бяха заповеди от Вашингтон. Това не беше заповед от Брюксел, защото, разбира се, тогава дори не бяхте в ЕС.

Така че, това е моето обобщение на успехите и неуспехите!"

Това са основните призиви на бащата на българския валутен борд, в който сме четвърт век. Ханке е и третия най-влиятелен икономист в Twitter с над 700 000 последователи според FocusEconomics Barcelona.

В ексклузивно интервю пред Карбовски експертът разясни икономическата картина по света и у нас. Ханке продължава да следи процесите в България и изглежда е по-запознат от мнозина родни политици и финансисти.

Професорът разкри кой българин притежава най-много земя. А още по-изнендаващо се оказа, че професор Ханке е готов да стане финансов министър у нас, за да ни измъкне от блатото. Вижте още във видеото:

#Проф. Стив Ханке #Мартин Карбовски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници