Учител: Несериозно е дете да получава емотикони вместо оценка

Учител: Несериозно е дете да получава емотикони вместо оценка

canva

A A+ A++ A

Законът за предучилищното и училищното образование от 2016 г. изкорени много традиции и ритуали от българското училище. Това каза Цветомир Иванов – начален учител в 42-ро ОУ, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Няма го вече традиционното завършване на първокласниците на 24 май, обясни той.

"Те завършват на някаква безлична дата като 31 май. Седмокласниците в едно основно училище на 30 юни са останали сами, а имаме изпращане, предаване на знамето – кой да ги изпрати, на кого да предадат това знаме? На фона на всички проблеми в училищното образование, най-важното било да махнем и 15 септември и годината да започва на някакъв безличен всеки първи понеделник на месец септември“, коментира той.

Промените в закона премахват и повтарянето от 1. до 4. – с мотива, че децата се разстройват, ако повтарят, обясни началният учител. "Когато едно дете не се е научило да чете и да пише, какво прави то във 2. клас, където го очакват съществително име, прилагателно име, род, число, таблица за умножение, таблица за деление, английски език? Тук вече за какво разстройване говорим – то направо изчезва в една бездна, от която няма излизане. Детето престоява и в 3-ти, и в 4-ти клас и отива в прогимназията, където започват поредните тежки проблеми. То знае, че ще си премине от клас в клас и знаещо, и незнаещо. Лошото е, че по този начин се унищожава мотивацията на ученолюбивите деца“, посочи Цветомир Иванов.

Със същите промени оценяването в началните класове е заменено с емотикони. "Родителят получава в електронния дневник сърчице, звездичка, някакво усмихнато, полуусмихнато или намръщено личице, което за мен лично е несериозно. Зад всеки един емотикон се крие някаква оценка, но това е несериозно. Това е подходящо за децата от детската градина, но не и за третокласници. Ученикът в 4. клас вече има оценки, той може да бъде с двойки по всички предмети, но той няма да повтаря, защото по закон в начален етап не се повтаря“, коментира учителят.

Според Наредбата за приобщаващо общество учителите от прогимназиален етап са длъжни да окажат помощ на ученик, на който са поставили слаба оценка, и да предвидят допълнителни часове за наваксване на пропуските. "С тези часове ученикът няма да научи материала. И доста колеги, нежелаейки да изпаднат в тази бюрократична система, просто пишат тройка на ученика и той продължава. И така отива във висшето образование, става студент, понякога не може да си напише и имената без грешка. Ние сме базово училище, работим със студенти. Случвало се е колега в ІV курс, който завършва за учител, да пише "детска“ с "ц“ и "вестник“ без "т“, даде пример Цветомир Иванов.

Обучението, особено в началния етап, е тристранен процес и задължителен елемент от него е родителят, подчерта той. Много е важно какъв образ на учителя ще изградят родителите у своето дете.

"Често родителите изземват функциите на учителя и му вменяват как да постъпва с тяхното дете и как де на постъпва. Логично е в такава среда да се появят колеги, които си изграждат една защитна обвивка. Срещал съм колеги, които казват: "Аз по-ниска оценка от 4 няма да пиша, за да нямам проблеми с родителите“ и "В 1. клас всички трябва да завършват с "Отличен“, защото според тях първи клас бил преход от детската градина към училище“, обясни Цветомир Иванов.

#учител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници