Експерт: Референдумът е обречен на провал - нужни са 4.3 млн. гласа

Експерт: Референдумът е обречен на провал - нужни са 4.3 млн. гласа
По закон допитването е валидно, ако са гласували поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори, което се равнява на точно 4 345 500 души. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Референдумът е обречен на провал поради това, че няма да се достигне изискуемият минимум гласували,  заяви проф. Михаил Константинов по повод предстоящия на 27 януари 2013 г. референдум за ядрената енергетика

Математикът и бивш член на ЦИК участва в кръгла маса, инициирана от гражданско движение „ДНЕС" на тема „Гласът на гражданите – глас Божи или глас в пустиня?  Пряката демокрация – инструмент, оръжие или формалност", предаде БГНЕС.

По закон допитването е валидно, ако са гласували поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори, което се равнява на точно 4 345 500 души.

„Няма да излязат толкова и 3 000 000 души няма да излязат. Това показва първата промяна, която трябва да се направи в закона. Рязко трябва да се свали тази граница, вероятно на не повече от 60% от гласувалите на последните избори, а не 100%, както е сега", категоричен е Константинов.

Той подчерта, че основните противници на предстоящите избори са ГЕРБ и БСП. Според него те ще застанат зад една и съща кауза на референдума, но левицата ще отнесе вината за провала му.

„Има две причини. Първо, защото те приеха този закон. И моля, Станишев да не се прави на такъв, който току-що се събужда от сън и пита: „Абе, кой прие този калпав закон?". Нека да му напомня – той го прие този калпав закон. И второ, тези 25 -30 млн., които ще ги потрошим – поне няколко месеца гербаджиите ще стават и ще казват: „Тези ограбиха милионите на пенсионерите", добави професорът.

Той подчерта, че дори законът да се промени, той вече не може да действа за 27 януари, когато трябва да се проведе референдумът за ядрените мощности на България.

„Нека да се поучим от опита, да видим какво ще се случи, да се убедим от практическия резултат от януари, че така не може и тогава да имаме основание да променим закона", посочи Константинов.

По думите му много въжно също е да се даде законодателна инициатива на самите граждани. В момента гражданските инициативи само могат да препоръчват какво да се прави, а в много държави по света при определен брой подкрепящи идеята тя задължително се внася за разглеждане.

Според Константинов регионалните въпроси са по-ясни и разбираеми и там референдумите са по-ефективни, специално в България.

„Не трябва да се поставят тясно експертни въпроси на референдуми. Например, това, за което сега ще гласуваме – колко хора разбират от ядрена енергетика в България, за да преценяват имаме ли ние нужда, или не. Това беше твърде специален въпрос", подчерта той.

#референдум #Михаил Константинов #ЦИК #БСП #ГЕРБ #провал #закон #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници