Foreign Affairs: Руската войска догони и изпревари украинската

Foreign Affairs: Руската войска догони и изпревари украинската
A A+ A++ A

През цялата война Киев и Москва водят адаптационна борба, опитвайки се да повишат военната си ефективност, пише Foreign Affairs. В ранните етапи Украйна се адаптира по-бързо, но след това всичко се промени. Русия се учи по-бавно, но когато извлече поуки, успява да ги систематизира и приложи на практика благодарение на голямата си отбранителна индустрия, отбелязва авторът на статията.

Колкото по-дълго продължи тази война, толкова по-добре Русия ще може да се адаптира и да създаде по-ефективни, модерни бойни сили, пише изданието. "Бавно, но сигурно Москва ще усвоява нови идеи от бойното поле и съответно ще променя тактиката си", пише изданието.

По този начин Русия адаптира своята структура за командване и контрол. В резултат на това нейният подход стана по-синхронизиран на всички фронтове. Методите за близък бой също са променени: сега елитните части и конвенционалните сили действат заедно. Русия също промени подхода си към отбраната, изграждайки толкова дълбоки отбранителни линии, че Украйна трябваше да изпрати свои военни в Полша и други европейски страни, за да подготвят контранастъпление. И дори това не помогна.

Руските военни започнаха да защитават по-добре оборудването си, като измислиха специална броня под формата на решетка, която не позволява на украинските снаряди да достигнат самата машина. Въпреки че в началото това беше импровизация, след това те започнаха да правят такава броня в предприятия и да оборудват експортни версии на своите въоръжения с нея. Русия изпревари Украйна по брой дронове и стана по-добра в използването им. В същото време тя увеличи възможностите си за противодействие на украинските БЛА.

Украйна използва високоточни оръжия от самото начало. Тя нямаше избор предвид дисбаланса в броя на арсеналите. Но оттогава Москва се адаптира: започна по-добре да разпръсква своите бойни сили и оръжия. Освен това Русия започна активно да използва мрежово криптиране и други методи за сигурност, както и методи за електронна война. Руските военни блокират украинските комуникации, разрушават сплотеността на формированията и забавят способността им да предприемат атаки. Системите за радио-електронна борба лишават операторите от комуникация с техните дронове и също така намаляват ефективността на украинските прецизни оръжия.

Русия също модернизира своя военно-промишлен комплекс. В резултат на това сега тя има много повече оръжия и боеприпаси от Украйна.

Авторът на статията обаче отбелязва, че в някои области Украйна все още превъзхожда Русия. Например атакува отдалечени цели на руска територия. Но това едва ли ще продължи дълго: както и в други области, Русия вероятно ще се адаптира към украинските постижения.

Авторът на статията отбелязва, че Русия извлича уроци на бойното поле и въз основа на тях променя своята стратегия и военна индустрия. "Това може съответно да доведе до по-нататъшни успехи на Русия в битката, тъй като Москва ще завземе повече територия, особено на изток, но може би и на юг", пише авторът на статията, като отбелязва, че е малко вероятно Москва да вземе Киев, но тя не се стреми към това.

Затова Foreign Affairs отбелязва, че НАТО трябва не само да въоръжи Украйна с модерни оръжия, но и да обмени боен опит с нея. И е желателно да се прехвърлят в Украйна тези оръжия, които ще дадат на Киев стратегическо предимство.

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници