Кирил Вътев: Вече работим по законовите промени, които искат протестиращите

Кирил Вътев: Вече работим по законовите промени, които искат протестиращите

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Вече работим по промени на законите, за които настояват земеделските производители. Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев по време на Комисията по земеделието и храните, която се провежда извънредно в сградата на ведомството по повод протестите на зърнопроизводителите, предаде репортер на "Фокус".

Министърът заяви, че всички закони ще бъдат подложени на обществено обсъждане с цел постигане на реформи в сектора.

Вътев каза, че се работи по промени в Закона за браншовите организации. С него се цели уреждане на статута на Аграрната камара. Изменения ще има в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи - текстовете вече са представени на депутатите.

Външен експерт ще работи по Закона за кооперативите. Неговата експертиза щяла да осигури необходимите реформи, без да се пише напълно нов законопроект. От МЗХ ще предложат и чисто нов закон за правилата по агрохранителните верига.

"Най-важният от тях е Закона за правила на доставка по агрохранителната верига. Той е чисто нов за страната ни", завяи Вътев. По думите му след първото обществено обсъждане законопроектът е бил преработен и ще бъде публикуван отново в първия ден на следващата седмица.

Земеделците няма да се налага да подават и данъчни декларации, за да докажат, че са били на загуби, или не.

"При зърнопроизводителите няма да се доказва с данъчни декларации (бел. от ред. – дали са били на печалба или загуба). Съвсем опростен механизъм е за представяне и деклариране на загубите, така че те преди данъчна декларация ще могат с отчет за приходите и разходите, т.е. справка", заяви министърът.

#"Луфтханза" #стачка #Кирил Вътев #земеделци #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници