Установиха над 1000 случая на неправомерно похарчени детски добавки

Установиха над 1000 случая на неправомерно похарчени детски добавки
Социалният министър вече е помолил областните управители в страната заедно със социалните служби и инспекторите към Министерство на образованието да направят внезапни проверки в училищата и да установят дали децата ходят на училище. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В около 1000 от случаите с предвидените за децата добавки са купени неща от първа необходимост, когато е безспорно установено, че родителите не харчат тези пари по предназначение, заяви социалният министър Тотю Младенов.

Младенов каза това в Димитровград, където откри ремонтираната по проект „Красива България" сграда на театъра и създаденото по проект социално предприятие „Обществена пералня", предаде Дарик.

Над 3500 са спрените за година помощи за отсъстващи ученици, посочи Младенов, обявявайки, че трябва да има повече внезапни проверки в училищата дали са в класните стаи децата, за които родителите им получават детски и социални помощи.

Социалният министър вече е помолил областните управители в страната заедно със социалните служби и инспекторите към Министерство на образованието да направят внезапни проверки в училищата и да установят дали децата ходят на училище.

Когато се установи, че не ходят, министерството ще спре социалните помощи на родителите и това ще продължава, „защото виждате колко е важно децата да ходят на училище", добави министърът.

„Когато детето казва на социалния работник, че не е яло през деня, а бащата е взел тези пари и са отишли за нещо друго, тогава спираме помощта от 35 лева. За тези пари купуваме храна или дрехи на детенцето. Така ще продължаваме, това го има в закона и все повече ще се възползваме от него.

Според министъра през следващия месец хората ще бъдат още по-бдителни, каквато е  и неговата инструкция.

#Тотю Младенов #пари #училища #проверки #детски добавки #министър на труда и социалната политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници