Настройте хладилника на зимен режим

Настройте хладилника на зимен режим

canva

A A+ A++ A

Работата на хладилника през зимата се различава от тази през останалите сезони. А знаете ли как работи хладилникът в студеното време? Прочетете следващите редове, за да научите как да промените настройките на уреда в тези месеци, за да подобрите функционирането му, да увеличите живота му, да спестите електроенергия и да осигурите грижа не само за храната у дома, но и за природата.

Как работи хладилникът през зимата

Много хора мислят, че когато навън е студено, хладилникът работи по-добре и поддържа по-лесно ниски температури. Но това не е съвсем вярно. Всъщност уредът е създаден така, че да работи оптимално добре при средни температури и ако стаята не се отоплява постоянно, той може да се затрудни. Термостатът може да отчете, че е постигнал нужната ниска температура, и да намали активността на компресора. В резултат на това може с изненада да установите, че в хладилната и фризерната част имате размразени храни.

Ако държите вашия хладилник в наистина много студено помещение, външните му тръби може да замръзнат и да се спукат, което ще ви създаде главоболия.

И не на последно място, през зимата хладилникът може да използва повече електричество. Причината е, че хладилният агент се нуждае от повече усилия, за да поддържа правилна температура.

Как да настроите хладилника да работи добре през зимата

Започнете настройките от фризерната част на вашия хладилник. Увеличете съвсем леко степента от термостата. Когато работи на по-хладен режим, може да избегнете натрупването на скреж. Ако обаче степента е прекалено висока, е възможно да претоварите уреда.

Що се отнася до самия хладилник, и тук трябва да намерите баланса. Добре е да повишите малко температурата на работа, но ако прекалите, няма да можете да съхранявате храните си достатъчно дълго и безопасно. Ако пък температурата е прекалено ниска, продуктите ви ще започнат да замръзват.

За да намерите равновесната точка на двете камери, експериментирайте. Стандартните настройки са 5 градуса за хладилника и -18 градуса за фризера и можете да започнете от тях, като повишавате или понижавате по една стъпка, след което изчаквате 24 часа и при нужда коригирате отново.

Някои допълнителни грижи

За да сте сигурни, че уредът работи икономично и правилно, проверете дали между него и стената отзад има поне 10 см. разстояние. То е нужно, за да се предотврати прегряването и да се намали консумацията на електричество.

Непременно проверете уплътненията на вратите. Те трябва да прилепват плътно навсякъде по корпуса на хладилника, за да изолират добре от външните температури. Трябва да бъдат идеално чисти – мазните уплътнения не могат да осъществят добър контакт и пропускат въздух. Освен това трябва да бъдат гъвкави. С времето гумата на уплътненията се втвърдява и напуква, което пречи на добрата изолация.

Дръжте хладилника в помещение, в което се поддържа постоянна температура. Това ще му помогне да работи по-качествено, без излишен разход на енергия и с по-добра грижа за продуктите ви.

Обикновено хладилниците работят най-ефективно при стайна температура между 15 и 26 градуса. Така че избягвайте да поставяте хладилника под климатик, близо до печка или друг източник на топлина. Това може да попречи на работата му и да повиши разхода на електричество.

#хладилник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници