Работа от разстояние – изисквания, права и задължения

Работа от разстояние – изисквания, права и задължения

canva

A A+ A++ A

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, които засягат работата от разстояние. Те са внесени от Министерския съвет и предвиждат в трудовия договор да бъде определено конкретното място при работа от дистанция.

Регламентира се и възможността за използване на автоматизирана система, която да отчита изработеното време. Законопроектът включва т.нар. „право на изключване", което дава възможност на служителя да не работи през почивните дни.

Според Христина Христова, бивш социален министър, винаги има опасност, ако промените и нормативната уредба не са адекватни на действителността, те да не сработят. По думите ѝ трябва да се уточни как ще бъде отчитано работното време на служителите извън офиса. Тя каза, че по темата тепърва ще се работи.

Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП, добави, че всяка нова нормативна уредба цели да въведе ред. „Бизнесът участва със свои експерти при изготвяне на промените, голяма част от предложенията бяха коригирани”, каза той.

#работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници