Разстрелът на "Нотариуса": Разчистване на сметки заради несвършена работа и пари (ВИДЕО)

Разстрелът на "Нотариуса": Разчистване на сметки заради несвършена работа и пари (ВИДЕО)

АКФ

A A+ A++ A

В случая с убийството на Мартин Божанов-Нотариуса става дума за разчистване на сметки. А причината е несвършена работа и пари.

Това мнение изказа пред БНР ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП.

"За да се стигне до тук, ако върнем нещата назад и след като знаем какво е криминалното минало на този човек, който беше застрелян, бихме могли да кажем, че просто в годините, когато е трябвало някой да работи активно по него – да разкрият това, с което се занимава, да разкрият схемите, довели до този фатален край, може би нямаше да се стигне до тук. Неговата криминална дейност се крие доста далеч в миналото, което означава, че не е останал незабелязан от службите тогава. Големият проблем е, че дори да е имало нещо, достатъчно данни, за да се разследва, да се повдигне обвинение и да се стигне до съд, проблемът се крие в тази верига", коментира той.

Службите могат да работят много ефективно, но те са зависими от прокуратурата и от съда, подчерта ген. Радев в предаването "Неделя 150". И добави:

"Едно перфектно разследване с достатъчни доказателства за съд в последствие може да бъде погубено и от прокуратурата, и в процеса на съдебното производство. Може би точно това е станало".

Божанов се е ползвал с доверие на определени среди, които в неговото съзнание са го правили недосегаем, продължи коментара си той. По думите му той е правил това, което намери за добре. Във всички случаи е бил зависим, подчерта ген. Радев.

Според него обаче една такава схема може да се реализира само при желание от страна на магистрати.

"Ударът по държавността в случая е жесток, става дума за правосъдната система", изтъкна той и добави, че са създадени условия за корупция.

По думите му големият проблем на България и на службите е липсата на ефективна борба срещу корупцията. Според него именно това стои в основата на всички неудачи на държавата:

"Получава се информация от всякъде. Ние сме малка страна, имаме достатъчно силни служби, които получават такава информация. Тази информация се обработва, разследва се, доказват се определени деяния на някого. След това нещата отиват в прокуратурата и съда – и дотам умира всичко. Проблемът е точно това".

Експертът подчерта, че такива хора, като Божанов, си позволяват да правят това, защото самата система не е самопрочистваща се.

Ген. Радев е убеден, че и в момента в службите има достатъчно информация за много хора, но тя не стига до никъде:

"Службите не са пробити. Те работят активно. В много случаи ние сме много много много добри в разследването, в разкриването, включително на такива престъпления".

Той посочи и един парадокс: "Тъй като службите знаят, че определена разработка, свързана с висок обществен интерес, няма да може да бъде реализирана тук, в България, предпочитат да пуснат обекта – същото нещо да се извърши в чужбина, защото се знае, че ще се стигне до съд".

Според него слабата държава предполага точно такъв тип престъпления. По думите му престъпността не се е променила. Имаме отстъпление от постигнатото преди години, смята той и подчерта, че по линия на прането на пари и борбата с интелектуалната собственост и пиратството сме вкарани в черен списък. В този смисъл специалистът смята, че колкото по-бързо бъде въведено еврото у нас, толкова по-добре, защото тогава по-лесно ще се следят финансовите потоци.

Реформата по български на службите означава да махнат "вашите хора" и да сложат "моите хора", коментира ген. Радев. Според него службите трябва да бъдат подсилени с човешки ресурс. Освен това трябва да има мандатност на шефовете на служби, изказа мнението си той и обясни:

"Трябва да имат мандат, защото отстраняването на ръководител на подобна служба е сътресение за цялата служба. Нещата стопират, хората не работят, идват нови началници, не знаеш какъв вятър ще задуха, всичко се заключва в касите, няма никакво развитие месеци наред. Ако всеки, който дойде, започне да ги сменя, просто няма да има никакъв резултат".


#Мартин Божанов - Нотариуса #ген. Кирил Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници