Георги Рачев: Когато си влюбен, и камъни да падат, времето за теб е хубаво!

Георги Рачев: Когато си влюбен, и камъни да падат, времето за теб е хубаво!

дунав мост

A A+ A++ A

Леко захлаждане до края на седмицата и в началото на следващата, но температури отново над нормата за февруари – това е прогнозата на Георги Рачев, климатолог, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Тази зима се конкурира по топлина с миналата и с най-топлата зима – 2006-2007 г. Над нормата сме с около 7 градуса“, каза Рачев.

"Дряновите дръвчета, които цъфнаха, ще бъдат за съжаление попарени. В началото на следващата седмица и още от края на тази ни очаква застудяване – на фона на тези 18-20 градуса, които наблюдавахме миналата седмица. 12-15 градуса ни очакват сега, а в София ще стигнат до 10 градуса – което отново е над нормата за февруари“, добави той.

Сутрин в четвъртък и петък ще бъде около нулата, но по обед максималните температури се очаква да стигнат 10-15 градуса.

"Март винаги се характеризира с бързо променящо се време. Това се очаква и тази година – топли и студени дни. Настроението ни влияе на усещането за температура – когато си влюбен и щастлив, и камъни да падат, времето за теб е хубаво!“, пошегува се Рачев.

"Зимата беше мека. Особено в Южна България вече имаме солунска зима – с повече дъжд, отколкото сняг. Януари се оказа най-топлият месец, откакто се правят метеорологични наблюдения в света. В Европа беше топло, но Скандинавският полуостров беше изключително мразовит през последните месеци“, подчерта климатологът.

"Това, че световните температури растат, не е толкова страшно – имало е и други подобни затопляния. Тревожното е, че става в рамките на 25 г. с около градус и половина – това е твърде бързо затопляне. Нямаме научен аналог назад във времето как реагира природата на това“, каза още Георги Рачев.

#Георги Рачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници