Отнетите от пияни и дрогирани водачи коли задръстиха паркингите на МВР

Отнетите от пияни и дрогирани водачи коли задръстиха паркингите на МВР
A A+ A++ A

МВР съхранява иззетите от пияни и дрогирани шофьори автомобили на три паркинга, но поради запълване на местата ще се изграждат нови на мястото на стари сгради. Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Калин Стоянов на въпрос по парламентарен контрол от депутата от ПП-ДЛ Ивайло Мирчев.

Сега се налага да се паркират такива коли и пред районните управления, което създава затруднение за живеещите в съседство.

Въпросът на Мирчев е във връзка с конфискуваните от МВР автомобили, които задръстват улиците покрай районните управления в София и в контекста на новото правило за отнемане на коли на пияни и дрогирани шофьори.

В този смисъл вече е стартирала обществена поръчка за събаряне на стари сгради, на мястото на които да се обособят нови паркинги за целите на Столичото МВР. Вече се работи и по това да се намерят подходящи терени на вътрешното ведомство, които да се ползват за съхранение на колите. Ще се търси и съдействие от областните управители и кметовете по места за направата на още паркинги.

Мярката да се отнемат коли на дрогирани и каращи с над 1,2 промила алкохол в кръвта водачи действа от началото на август 2023 г.

Ивайло Мирчев пита още дали паркираните около районните управления коли не пречат на движението и не заемат ли места за паркиране в синя и зелена зона.

„В повечето районни управления конфискуваните коли се позиционират на служебни паркинги или във вътрешните дворове и не заемат паркоместа“, пише Стоянов, но и уточнява, че има проблем с два района в София – Първо районно на бул. „Шипченски проход“, където има множество сигнали от граждани, че иззетите коли пречат, и в 3-о РУ в кв. „Красна поляна“, където колите са паркирани по тротоарите и на улицата, но ще бъдат преместени до дни.

Работило се и по подобряване на обратната връзка със съдилищата, за да знае МВР кои коли са конфискувани и кои трябва да се върнат на собствениците им след оправдаване.

#Калин Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници