Заради случая "Нотариуса": Районният прокурор на София Невена Зартова и всичките й замове хвърлиха оставки

Заради случая "Нотариуса":  Районният прокурор на София Невена Зартова и всичките й замове хвърлиха оставки

Стоп кадър/YouTube

A A+ A++ A

Районният прокурор на София Невена Зартова и всичките й заместници подадоха оставки.

Зартова обясни пред БНР, че е взела решението, за да осигури на своите колеги възможност за спокойна работа и не отрече, че това е свързано с ревизията на работата на ръководената от нея Софийска районна прокуратура.

В молбата си до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пък четиримата зам.-районни прокурори на София Иван Стефанов, Борислав Георгиев, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев пишат, че искат да бъдат освободени като заместници на Невена Зартова, като бъдат върнати на заеманите преди това от тях длъжности - прокурори в СРП.

"С настоящето депозираме своите оставки, тъй като не желаем да продължаваме да бъдем част от ръководството на Софийската районна прокуратура. Категорично се разграничаваме от действията на административния ръководител, районен прокурор на Софийската районна прокуратура - г-жа Невена Зартова и подкрепяме изцяло усилията на и.ф. главен прокурор за реформи в прокуратурата на Република България", пишат четиримата в молбата си до ВСС, цитирана от БНТ.

Снимка: БНТ

Преди дни изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на Софийската районна прокуратура заради скандала, възникнал след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

Тогава Сарафов посочи, че в Софийска районна прокуратура е един от генезисите, където се руши постамента на справедливостта.

На 9 февруари обвинител №1 заедно с екип от 21 прокурори влязоха в сградата на Софийската районна прокуратура (СРП), за да започнат проверки по дела.

От прокуратурата съобщиха, че проверката е във връзка с "констатирани неприемливи практики за разпределение на делата в създаден в СРП отдел "Специализиран", както и множество изнесени данни в публичното пространство, отразяващи негативно дейността на Районна прокуратура-София". Ревизията трябва да установи как и на какво основание са разпределяни определени дела на прокурори от отдел "Специализиран", как са сформирани екипите по тях и дали това е извършвано в съответствие с действащите към онзи момент вътрешни правила в Прокуратурата на Република България и с принципа на случайния подбор съгласно чл. 9 от ЗСВ, допълниха от държавното обвинение.



#Невена Зартова #СРП #оставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници