Прокуратурата извади документ - гърми мощен скандал с Гешев, Зартова и....

Прокуратурата извади документ - гърми мощен скандал с Гешев, Зартова и....
A A+ A++ A

Във връзка с високия обществен интерес и с цел да се избегнат възможни спекулации относно действия на Софийска градска прокуратура, както и след разрешение на прокурор по реда на чл. 198 от НПК, Софийската градска прокуратура публикува пълния текст на постановление за прекратяване на наказателно производство от 13.10.2023 г.

То се отнася до дело, в хода на което са проверени действия на прокурори по досъдебно производство, образувано на 29.05.2023 г. след неоснователно самосезиране на Софийска районна прокуратура по публикация в медиите, придружена със снимков материал.

Производството е провеждано от СРП въпреки че не е било в нейната компетентност, което е в нарушение на закона. Разследването е било водено целенасочено в определена посока, свързана със събиране на данни за магистрати, като по него са давани и устни разпореждания с цел да се дискредитират определени лица от съдебната система.

Целенасочено и умишлено делото не е било изпратено незабавно на Софийска градска прокуратурата, както е следвало да се действа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Впоследствие е била създадена допълнителна организация делото да бъде държано далеч от компетентната Софийска градска прокуратура.

По сигнал на Висшия съдебен съвет СГП е изискала материалите по делото за осъществяване на служебен контрол.

Вместо да бъде изпратено на СГП делото е било насочено към Върховна касационна прокуратура. Тази прокуратура е установила нередности и е изпратила делото по компетентност на СГП.

Междувременно СРП, в условия на установяване на нейни нарушения, изпраща непълни копия на делото на СГП, но не за извършване на служебен контрол, а по компетентност. Разследването по това дело продължава под надзора на СГП, независимо от тиражираното месеци наред в медиите, че е прекратено.

Също така от делото са отделени материали, по които Софийска градска прокуратурата е извършила пълна и цялостна проверка на действията на наблюдаващите прокурори от СРП по конкретното досъдебно производство – с цел да се установи дали са извършени престъпления.

По отношение на повечето от прокурорите производството е прекратено поради липса на основание за търсене на наказателна отговорност. По отношение на други магистрати обаче са налице доказателства за „необичайна ангажираност“ със случая, което поражда съмнение за манипулиране на процеса и може да доведе до миниране на производството.

Подобни практики са една от причините през февруари т.г. да бъде разпоредена цялостна проверка на воденето на преписки и досъдебни производства в Софийската районна прокуратура (СРП).

По предложение на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов още през октомври м.г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу доскорошния административен ръководител на СРП Невена Зартова, по което предстои да се произнесе Висшият прокурорски съвет.

ПОСТАНОВЛЕНИЕТО - ВИЖТЕ ТУК

#Невена Зартова #Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници