Обсъждат отпадане на безсрочните лични карти

Обсъждат отпадане на безсрочните лични карти

БГНЕС

A A+ A++ A

Отпадане на издаването на безсрочни лични карти за българските граждани над 58 години предвиждат промени в Закона за българските лични документи, внесени от ГЕРБ. Според измененията личните карти трябва да са с валидност не повече от 10 години.

С друг законопроект от ПП-ДБ предлагат в МВР да няма централна база данни на пръстовите отпечатъци, които гражданите дават при издаване на лични документи.

Проектът на ГЕРБ се основава на Европейски регламент, който цели повишаване на сигурността на личните карти на гражданите в Европейския съюз. С разписаните разпоредби се предлага българските граждани до 70 годишна възраст да имат личните карти с 10-годишна валидност, а над 70 години да се издава лична карта със срок на валидност 30 години. В законопроекта не е уточнено дали ще трябва българските граждани, които сега са със безсрочни лични карти, да ги сменят веднага след влизането в сила на закона или след 10 години от издаването им. Не е ясно и дали промяната ще засегне само навършилите 58 години. Правилата за издаване на лична карта за непълнолетните от 14-18 годишна възраст се запазват.

В законопроекта на ПП-ДБ се предлагат събраните за лични документи отпечатъци да се използват само за граничния контрол, като в МВР да не се съхраняват, освен ако лицата не дадат изрично съгласие в заявлението. Според вносителите, европейските регламенти не дават основание да има база данни с биометрични сведения на национално ниво, защото пръстовите отпечатъци са особена категория лични данни. От ПП-ДБ предлагат още подновяването на паспорт на дете да може да става с изтеклия документ, без да е необходимо да се представя акт за раждане.

#лични карти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници