Проучване: Необходими са близо 500 млрд. долара за възстановяването на Украйна

Проучване: Необходими са близо 500 млрд. долара за възстановяването на Украйна

canva

A A+ A++ A

Възстановяването на икономиката на Украйна от пораженията, нанесени по време на руската военна инвазия, се очаква да струва 486 милиарда долара. Това сочат данните от ново проучване на Световната банка, ООН, Европейската комисия и украинското правителство.

Изследването представя оценка на щетите, нанесени от началото на руското нахлуване в Украйна - от 24 февруари 2022 г. до 31 декември 2023 г. В него се оценяват не само пораженията върху сгради и други обекти на инфраструктурата, но и въздействието на войната върху живота на хората и техния поминък, както и разходите за възстановяването им, обяви Световната банка.

Оценката на щетите в Украйна е увеличена на 486 млрд. долара спрямо 411 млрд. долара, предвидени в проучването на Световната банка от март 2023 г.

Най-голяма част от разходите са необходими за възстановяване на жилищния фонд на Украйна - 80 млрд. долара, следвани от транспортната ѝ инфраструктура - 74 млрд., както и от нейната промишленост и търговска мрежа - 67,5 млрд.

Директните щети от руската военна агресия възлизат на 152 млрд. долара. Те са съсредоточени предимно в областите Харков, Луганск, Донецк, Запорожие, Херсон и Киев.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници