Оцеля от Новичок, почина от тромб: Какво се знае за смъртта на Навални досега?

Оцеля от Новичок, почина от тромб: Какво се знае за смъртта на Навални досега?

МВнР

A A+ A++ A

Руският опозиционер №1 Алексей Навални, който със завръщането си в Русия след опита за отравяне и лечение в Германия, бе пратен за дълго в затвора, е починал днес. Новината за смъртта му се разпространи в руските канали в Telegram. По-късно информацията беше потвърдена в кратко изявление на затворническите власти. В 14.19 ч. московско време на сайта на Федералната служба за изпълнение на наказанията на ЯНАО е публикувано съобщение, че Навални се е почувствал зле в колонията (намирал се е в ИК-3 "Полярен вълк" в Харп), почти веднага е загубил съзнание, лекарите не са успели да му помогнат. "Медицинският персонал на институцията незабавно пристигна на мястото, беше извикан екип на Бърза помощ. Бяха проведени всички необходими реанимационни мероприятия, но те не дадоха положителен резултат. Лекарите от Бърза помощ констатираха смъртта на осъдения", - се посочва в съобщението.

Каналът BAZA, позовавайки се на свои източници, твърди, че смъртта е настъпила в 14.17 ч. местно време, пише дир.бг.

Няколко минути след това се появи новината, че причината за смъртта е откъснал се тромб.

Съратниците на Навални заявиха, че не разполагат с потвърдена информация за смъртта му. Адвокатът на политика е заминал за колонията

Медиците прекарали повече от половин час в опити да реанимират Алексей Навални, съобщиха от градската болница в Лабитнанг

"Времето, за което екипът на бърза помощ беше на път, отне по-малко от седем минути. Две минути бяха необходими на медиците, за да стигнат до пациента на територията на колонията. Пристигналите на място медици продължиха реанимационните мерки, които вече бяха осигурени от медиците на колонията. Те ги продължили повече от половин час. Въпреки това пациентът починал" - разказаха за "Интерфакс" в болницата.

Ден по-рано, на 15 февруари, Навални участва в заседание на Владимирския областен съд чрез видеовръзка.

"Вчера той [Навални] участва в съдебното заседание, чувстваше се нормално, не се оплакваше от здравословното си състояние, говореше активно, представяше аргументи в защита на позицията си", съобщиха от пресслужбата на съда за ТАСС.

Майката на Алексей Навални Людмила коментира новината за смъртта му: "Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме сина си в колонията на 12-ти, бяхме на посещение. Той беше жив, здрав, весел."

Реаниматорът Александър Полупан, прегледал Алексей Навални след хоспитализацията му през август 2020 г., заяви пред "Новая газета", че диагнозата "тромбоемболия" може да бъде установена само с резултатите от аутопсията.

"Това, което се пише в медиите и се посочва във ФСИН, че на Навални му се е откъснал тромб и става дума за тромбоемболия, не може да бъде потвърдено, защото приживе не са извършени никакви манипулации за установяване на това заболяване (не се съобщава) и не е извършена аутопсия. А начинът, по който описват, че той се е почувствал зле, дошла е линейка и те заключават, че се е откъснал тромб - такова заключение може да се направи само въз основа на резултатите от аутопсията", каза Полупан.

Според него при Навални не е имало рискове за образуване на тромбоемболия.

На свой ред Иван Жданов, сътрудник на политика, заяви, че съобщението за смъртта на Навални е трябвало да бъде изпратено на роднините му в рамките на 24 часа, но досега не е получено.

Говорителката на Министерството на външните работи Мария Захарова заяви, че все още не е извършена съдебно-медицинска експертиза: "Все още няма съдебномедицинска експертиза, но Западът вече има готови заключения"

Руската Федерална служба по изпълнение на наказанията изпрати комисия в колонията в Ямал, която да изясни обстоятелствата около смъртта на Алексей Навални.

Следственият комитет на Ямало-Ненецкия автономен окръг обяви началото на разследване на смъртта. Местният ОНС и омбудсманът на Ямал заявяват, че не са получавали оплаквания за здравето на Навални и условията на задържане.

Адвокатът на политика Леонид Соловьов заяви, че не коментира ситуацията по решение на семейството, но защитникът е бил при политика в сряда, тогава всичко е било нормално.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин е бил информиран за смъртта на Навални: ФСИН се занимава с всички проверки, изясняване на обстоятелствата. За това не са необходими никакви заповеди, защото по този въпрос вече има набор от правила, от които ФСИН се ръководи.

Според много от коментарите за смъртта на Навални може да са виновни условията, в които е излежавал присъдите си и безкрайното етапиране от колония в колония.

Навални бе в затвора от завръщането си в Русия през януари 2021 г. по обвинения, които самият той и международни правозащитни организации определят като скалъпени с цел политическо отмъщение.


#Алексей Навални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници