Навални реанимиран 30 минути, линейката стигнала за 7

Навални реанимиран 30 минути, линейката стигнала за 7

ФБ/Алексей Навальный

A A+ A++ A

Алексей Навални е бил реанимиран 30 минути, а линейката е стигнала до колонията, където е бил опозиционерът, за седем. Това съобщиха от болницата в град Лабитнанги, където лекари опитвали да спасят най-изявения критик на Владимир Путин.

47-годишният Навални почина днес, точно месец преди изборите в Русия, което накара мнозина да подозират Кремъл за смъртта му. От затворническата служба в руския Ямало-Ненецки окръг, където бе държан, казаха, че той се е почувствал зле след разходка днес. Навални “почти веднага е загубил съзнание”, се казва още в изявление, в което се допълва, че незабавно е бил извикан екип на Спешна помощ, който без успех се е опитал да го реанимира.

“Лекарите от Спешна помощ констатираха смъртта на затворника. Причината се установява”, обявиха властите. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин е бил уведомен за случая.

47-годишният Навални беше видян за последно само ден преди смъртта си, изглеждайки добре и смеейки се по време на съдебно заседание чрез видеовръзка, пише Би Би Си.

“Не знам дали да вярвам на тази ужасна новина, или не. Но ако това е вярно, искам Путин и всички около него да знаят, че ще отговарят за всичко, което причиниха на страната ни, на семейството ми. И този ден ще се случи много скоро. Искам да призова международната общност и всички хора

да се обединят и да победят това зло”,

заяви Юлия, съпругата на Навални, към присъстващите политици и държавници на Мюнхенската конференция по сигурността. Тя бе аплодирана на крака. Само преди 3 дни в инстаграм критикът на Кремъл качи обща снимка с Юлия, под която беше написал: “Скъпа моя, при нас всичко е като в песен - делят ни градове, хиляди километри. Но те усещам близо до мен във всяка секунда, обичам те повече и повече”. От екипа на Навални коментираха днес, че все още не могат да потвърдят смъртта, като допълниха, че адвокатът му пътува към колонията.

Майката на опозиционера Людмила реагира на новината с думите, че не желае никакви съболезнования. “Видяхме го в затвора на 12 февруари, на среща. Беше жив, здрав и щастлив”, каза Людмила. Близкият помощник на Навални Леонид Волков пък смята, че изявлението на затворническите власти се равнява на признание, че те са го убили.

Смъртта на опозиционера бе минимално отразена в руските държавни тв канали, въпреки че репортаж на RT предполагаше, че Навални е получил кръвен съсирек. Тази теория обаче бе осмяна от московския специалист Александър Полупан, който е лекувал Навални в миналото. Според него този вид диагноза може да бъде направена само при аутопсия. Лекари твърдят, че Навални не е имал обективни рискове от тромбоемболизъм - заболяване на вените на долните крайници.

“Преди време той имаше проблеми с гърба, но те абсолютно не са животозастрашаващи, а само причиняват дискомфорт. Прекара и пневмония, но

напоследък, не е имал оплаквания

Имаше невропатия след отравяне с новичок, но тя е типична за такова отравяне”, отбеляза Полупан.

В Русия и в чужбина още днес започнаха митинги в памет на опозиционера. Руснаците носеха цветя предимно на паметници на жертви на политически репресии. В чужбина хората се редяха пред сградите на руските посолства с плакати и цветя.

Реагираха и много западни лидери и политици. В Мюнхен премиерът Николай Денков определи Навални като символ на борбата срещу диктатурата в Русия.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел написа в социалните мрежи, че е силно разстроена, добавяйки, че Навални “се бори за свобода, защитава демократичните ценности и демонстрира забележителна смелост”. Президентът Румен Радев пък написа, че “светът загуби един от най-изявените борци за човешки права и демокрация” и е изключително важно да бъдат изяснени всички обстоятелства около смъртта му.

“Навални е мъртъв?! Не –

Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна”, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Ако съобщенията са верни, сърцата ни са с неговата съпруга и семейството му”, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Германският канцлер Олаф Шолц, украинският президент Володимир Зеленски, британският премиер Риши Сунак, шефът на НАТО Йенс Столтенберг, шефката на ЕК Урсула Фон дер Лайен и много други политици също почетоха паметта му.

Починалият най-шумен критик на Кремъл излежаваше 19 г. по обвинения в екстремизъм, смятани за политически. В края на 2023 г. Навални беше преместен в IK-3 - наказателна колония в Ямало-Ненецкия автономен окръг - на около 2000 км от Москва. IK-3, известен още като “Полярен вълк”, е вероятно

най-строгият затвор в Русия,

като повечето задържани там лежат за тежки престъпления. По време на местенето си опозиционерът беше в неизвестност около 20 дни. Тогава Навални разказа, че е бил транспортиран с “такава предпазливост” и по “толкова странен маршрут”, че е бил изключително изненадан, когато са му съобщили, че адвокатът му е там, за да го види. “Не мислех, че ще ме намерят преди средата на януари”, коментира той.

IK-3 се намира на север от полярния кръг. Температурите там падат до около -45° през зимата. “Условията са много тежки, много по-сурови, отколкото в другите колонии”, посочва изследователят Марк Елие.

Основана през 1961 г., колонията е пряка наследница на един от лагерите на ГУЛаг. Според експерти затворническата система е запазила редица черти от епохата на Сталин, особено идеята за използване на климата за репресии. “Произволното задържане, което е в сила още от сталинизма, има за цел да прекъсне връзките между затворниците и техните близки. Това се превръща в средство за терор и изнудване”, посочва преподавателката Емилия Кустова.

“През зимата затворниците биват събирани в двора, докато са леко облечени”, казва активистката Олга Романова, като се позовава на разказите на мъж, лежал в IK-3 през 2018 г. “Държат ги под строй и не им позволяват да мърдат по 30-40 минути или пък да търкат ръцете си, за да се стоплят. Това се случва при -45° или дори по-ниски температури. Ако човек помръдне, цялата група е заливана с вода”, казва още Романова.

“През пролетта има ново мъчение –

комари и мухи. Ако помръднеш, пак те поливат с водно оръдие”, допълва тя. Според разказа на украинския режисьор Олег Сенцов, който прекарва 5 г. в IK-8 - “Полярна мечка”, “още щом прекрачиш прага, ти казват, че си в чистилището и повече нямаш права”.

“Побоища, унижения, електрошок, държане в студена килия гол или с мокри дрехи - но това все още не е най-лошото”, посочва той. “Можете да бъдете затворени в поза ембрион в желязна кутия, където едва дишате и трябва да уринирате върху себе си. Когато ви тормозят, редовно ви заплашват с изнасилване”, допълва режисьорът.

Източник: 24 часа


#Алексей Навални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници