Израел: Ако до Рамадана нашите заложници не са у дома, боевете ще продължат навсякъде

Израел: Ако до Рамадана нашите заложници не са у дома, боевете ще продължат навсякъде

pixabay

A A+ A++ A

Израел определи крайния срок за началото на наземната офанзива в град Рафах в южната част на Ивицата Газа. Бени Ганц, който е член на израелския военновременен кабинет, предупреди, че ако ислямисткото движение "Хамас" не освободи до 10 март всички заложници, държани в Газа, ще започне офанзива в града.

Това е първият път, когато Израел съобщава кога войските му може да влязат в пренаселения южен град. В международен план все повече се увеличават призивите към Израел да се въздържа от щурмуване на Рафах, където около 1,5 милиона палестинци са намерили убежище от боевете в анклава, предава БНР.

"Светът трябва да знае и лидерите на "Хамас" трябва да знаят - ако до Рамадана нашите заложници не са у дома, боевете ще продължат навсякъде, включително района на Рафах", каза бившият министър на отбраната Ганц.

Тази година свещеният за исляма месец започва на 10 март. Ганц посочи още, че Израел ще действа по "координиран начин, улеснявайки евакуацията на хора в диалог с американските и египетските си партньори, за да се сведат до минимум цивилните жертви".

По-рано Световната здравна агенция съобщи, че ключова болница в Газа е престанала да функционира след израелска атака. На служителите ѝ не е било позволено да влязат в болница Насър в Хан Юнис, северно от Рафах, за да оценят ситуацията. По-рано израелските сили за отбрана влязоха в комплекса като казаха, че според данни на разузнаването там са държани заложници, взети от "Хамас".

Междувременно Израел се обяви категорично против всякакво "едностранно признаване" на палестинска държава. В отговор на публикация във "Вашингтон пост", че Съединените щати и няколко арабски държави подготвят план с конкретен срок за образуване на палестинска държава, израелският премиер Бенямин Нетаняху и колегите му от кабинета гласуваха единодушно, че признаване на такава държава в този момент би било "награда" за клането над израелците от 7 октомври.

Въпреки продължаващите боеве в Газа, в Кайро продължават усилията за постигане на примирие между Израел и "Хамас". Според катарските посредници обаче напредъкът "не е много обещаващ".

#Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници