Юлия Навалная: Путин уби съпруга ми, защото не успя да го пречупи

Юлия Навалная: Путин уби съпруга ми, защото не успя да го пречупи

БГНЕС

A A+ A++ A

"Не ме е страх. Не се страхувайте и вие!" Юлия Навалная публикува видеообръщение, в което обяви, че ще продължи делото на съпруга си Алексей Навални, пише Deutsche Welle.

"Путин уби съпруга ми, защото не можа да го пречупи."

В свое видеосъобщение, публикувано в социалната мрежа Х, съпругата на Алексей Навални призова поддръжниците му да продължават да се борят срещу Кремъл - още по-яростно, отколкото досега. То започва с думите: "Здравейте, тук е Юлия. Друг човек трябваше да е на моето място, но той беше убит от Владимир Путин."

Юлия Навалная обяви, че ще продължи делото на съпруга си и ще се бори за свободна Русия. "Най-важното, което може да направим за Алексей и за всички нас, е да продължим да се борим."

Путин уби съпруга ми, защото не успя да го пречупи, каза тя. И още: "Путин не само уби Алексей, той искаше да убие и нашата надежда". По думите ѝ, руските власти крият тялото на Навални. "Чакат следите от Новичок да изчезнат", подчерта Юлия Навалная. "Не ме е страх. Не се страхувайте и вие", каза още тя.

Междувременно върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обяви в понеделник, 19 февруари, че Механизмът на ЕС за санкции в защита на човешките права ще носи името на Алексей Навални - в памет на руския опозиционен активист. Това съобщи кореспондент на ДВ от Брюксел, където се провежда заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри.

След смъртта на Алексей Навални ЕС е длъжен да изрази солидарност с руснаците, които се борят срещу Кремъл, каза още Борел. "Трябва да изпратим послание за подкрепа на руската опозиция." По думите на Борел във връзка със смъртта на Алексей Навални държавите от ЕС ще търсят възможности за въвеждане на допълнителни санкции срещу отговорните за трагедията и срещу самия руски президент Владимир Путин, който "носи най-голяма отговорност".

В същото време ръководителят на европейската дипломация заяви, че е необходимо да се подкрепи Украйна. "И на двата фронта - политически и военен - трябва да продължим да подкрепяме Украйна, както и руснаците, които искат да живеят свободно", добави той пред репортери преди срещата, на която присъства и вдовицата на опозиционера Юлия Навалная.

"Те лъжат и дори не го крият"

Същевременно стана ясно, че над 50 000 души настояват тялото на покойния руски опозиционер Алексей Навални да се предаде на близките му. Според активистите от правозащитния проект "ОВД-Инфо", до сутринта на 19 февруари до Следствения комитет на Руската федерация вече са били отправени 50 700 такива искания, оформени като стандартно заявление.

Правозащитниците припомнят, че руските власти до момента отказват да съобщят от какво е починал 47-годишният Навални, както и да предадат на майка му тленните останки. "Следственият комитет в Салехард твърди, че причината не е установена и в момента се провежда втора хистологична експертиза, чиито резултати ще са готови идната седмица. Роднините и съмишлениците на Навални смятат, че по този начин властите се опитват да скрият истинската причина за неговата смърт", казват от "ОВД-Инфо".

Сътрудници на покойния опозиционер съобщават още, че майка му Людмила Навалная не била допусната в моргата, където по всяка вероятност се съхранява тялото на политика. Вчера рано сутринта Людмила и нейни адвокати са посетили моргата, където служителите не отговорили на въпроса там ли е тялото. "Един от адвокатите буквално беше изблъскан. В Следствения комитет са им казали, че проверката за причините за смъртта продължава. Колко още - не е известно. Причината не била установена", написа в социалната мрежа Х Кира Ярмиш, говорителка на опозиционния лидер. "Лъжат, протакат и даже не го крият."

Журналисти от сайта "Медиазона" публикуваха видео от стационарни камери, на което предполагаемо е заснет кортежът, с който в нощта на 16 срещу 17 февруари тялото на Алексей Навални е било прехвърлено от затворническата колония в Клиничната болница в град Салехард. Видеото показва четири автомобила на Федералната служба за изпълнение на наказанията и на руския КАТ.

Позовавайки се на свои източници "Новая Газета. Европа" също съобщи, че тялото на Алексей Навални се намира в моргата на Окръжната клинична болница в Салехард. Изданието цитира своите източници с твърдението, че по тялото на Навални били открити "синини, получени приживе". Според събеседника на журналистите може да става дума и за синини, причинени при опитите на лекари да спрат конвулсиите и да извършат непряк сърдечен масаж.

По повод отказа на властите да съобщят на роднините на Алексей Навални къде се намират тленните му останки, неговата сътрудничка Кира Ярмиш коментира пред ДВ: "Очевидно е, че те лъжат с всяка своя дума. Те целенасочено и периодически съобщават неверни информации, за да ни накарат да си губим времето и да заличават следите. Миналата година те не пускаха Алексей Навални, не разрешаваха на семейството му да го закара на лечение в Германия именно за да укрият следите. Надяваха се, че по този начин всички остатъци от "Новичок" в организма му ще се разсеят и няма да бъдат засечени от анализите."

#Навални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници