Митниците и НАП се сливат в единна приходна агенция ОБЗОР

Митниците и НАП се сливат в единна приходна агенция ОБЗОР

БТА

A A+ A++ A

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Ресорният министър Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков, назначи досегашният директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник. Той ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. Директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова.

Моментът за реформата бил подходящ, смята финансовият министър Асен Василев, с аргумента, че тази година България и Румъния очакват дата за присъединяване към Шенген и по суша.

Сливането на приходната агенция и Митниците се прави по примера на редица страни от ЕС, но и държави като САЩ и Великобритания. "Целта е по-ефективно администриране на събирането на мита, данъци и акцизи в държавата, както и от гледна точка оптимизация на държавната структура", обясни още финансовият министър.

Денков пък посочи, че ще се намали административната тежест, защото за бизнеса ще има едно единствено гише, с което ще контактуват.

Бившият финансов министър и настоящ подуправител на БНБ Петър Чобанов подкрепя идеята и я разпознава като своя.

"Такава беше идеята - да се потърси синергията и там, където има по-добра координация по отношение на конкретни платци на задължения към държавата, да се следят по-добре паричните потоци", заяви той.

Сформирана е работна група, която в рамките на месец да предложи как да изглежда новата структура. Ще се наложи и промяна в законодателството.

"Със сигурност общите администрации, които се занимават със счетоводство, ще бъдат оптимизирани. Ще се види къде има има дублиране на функции, къде има допълване", каза още Василев.

Според МФ опитът показва, че единните приходни агенции водят до по-ефективно администриране на приходите. Сред държавите в ЕС такива са въведени в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария. Освен това, единни приходни агенции функционират в САЩ и Великобритания.

Василев назначи Илка Димова за директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта на промяната в ръководството е оптимизиране работата на Агенцията.

#НАП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници