Предлагат пълна забрана на бездимните цигари на закрито в заведенията

Предлагат пълна забрана на бездимните цигари на закрито в заведенията

БТА

A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването ще предложи промени в здравното законодателство, с които да се забрани употребата на бездимните устройства за тютюнопушене в закритите помещения на заведенията, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски, цитиран от EURACTIV. Той допълни, че предложението е съгласувано и с Министерството на икономиката.

Казусът бе създаден в края на миналата година след решение на Софийския районен съд, с което бе отменена глоба за употреба на бездимни цигари в бар в столицата София. Съдебното решение отвори дебата за съществуващите вратички в българския закон, които позволяват избягване на забраната за тютюнопушене в ресторантите.

Заместник-министърът се притеснява дали предложенията ще бъдат приети в парламента, опасявайки се от силното влияние на неформалните лобита на ресторантьорите и цигарите компании сред депутатите.

“Абсолютно се притеснявам от лобиране в парламента, защото предишни предложения за затягане на контрола върху тютюнопушенето на закрито в баровете и ресторантите бяха отхвърлени“, каза заместник-министърът.

“Не е ясно дали тази битка ще бъде спечелена. Когато бяха назначен за заместник-министър мислех, че нещата ще става много лесно, защото ще зависят от мен. Оказва се обаче, че повечето неща зависят от депутатите“, коментира Околийски.

Съдебният процес за бездимните цигари започна през пролетта на 2023 година, когато управителят на бар бе глобен с 250 евро от здравен инспектор, защото е допуснал масовата употреба на бездимни тютюневи изделия Iqos и Glo. Със съдействието на Асоциацията на заведенията в България глобата бе атакувана в съда и в крайна сметка бе отменена.

Съдът постанови, че българският закон забранява единствено пушенето на цигари, което включва изгаряне на тютюна. Бездимните цигари нагряват тютюна, но не го изгарят и затова тези изделия не влизат в обхвата на забраната, постави съдът.

Съдебно решение влезе в сила, защото здравната инспекция в София изпусна сроковете за обжалване. Пушенето на бездимни цигари в заведенията в България е масово, а след 10 часа вечерта на някои места се допуска пушене и на традиционни цигари, показва проверка на Euracitiv.

Компанията производител на Iqos „Филип Морис“ коментира за информационния сайт ”Дневник”, която е партньорска медия на Euracitv, че съдебното решение тълкува Закона за здравето, който не забранява изрично употребата на бездимни цигари в закритите заведения.

Компанията твърди, че ако бъдат предложени законови промени, следва да е ясно защо това се прави, тъй като „продуктите им не вредят на здравето на непушачите, а именно това е била целта на наложената в България забрана за тютюнопушене на закрито през 2012 година“.

“Невалидни са тези твърдения (на цигарените компания), че бездимните цигари не са вредни за здравето. Може да се окаже, че от тях има по-големи вреди, защото в тях има вещества, чието въздействие все още не е достатъчно проучено“, коментира заместник-министърът Михаил Околийски.

Той заяви, че не може да се гарантира дали предложенията на правителството ще бъдат приети заради предишните неуспешни опити за затягане на контрола върху пушенето в заведенията.

Преди три години здравното министерство предложи ресторантите да бъдат затваряни при три нарушения на забраната за тютюнопушене в рамките на година, както и за включването на полиция в проверките. Парламентът обаче отхвърли тези предложения.

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов вече коментира, че досега почти всички наложени глоби за пушене на бездимни тютюневи изделия в заведения от закрит тип са били отменени в съда, защото това пушене е изрично забранено.

#електронни цигари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници