Нова атака на хусите! Търговски кораб гори в Аденския залив

Нова атака на хусите! Търговски кораб гори в Аденския залив

canva

A A+ A++ A

Предполагаемо ракетна атака на йеменските бунтовници хуси причини пожар на борда на кораб в Аденския залив, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че на този фон Израел е отблъснал поредно нападение на хусите срещу пристанищния град Ейлат.

При атаката в Аденския залив по плавателния съд са били изстреляни две ракети, заяви Британската организация за морски търговски операции. На борда на неназования кораб е избухнал пожар, допълниха оттам, без да дадат повече подробности.

Данни от сайтове за следене на движението на кораби, анализирани от Асошиейтед прес, показват, че става дума за плаващия под флага на Палау товарен кораб "Айлендър" (Islander). Той е плавал от Тайланд за Египет, а преди това е разпратил съобщения с текст "СИРИЙСКИ ЕКИПАЖ НА БОРДА", като целта на отправянето на това послание е била да се избегнат възможни нападения на хусите.

"Ракетното нападение е причинило пожар на борда, активи на международната коалиция (за охрана на корабоплаването) в Червено море са реагирали на случая", заяви частната компания за морска сигурност "Амбри".

Засега няма коментар от либерийските собственици на плавателния съд.

Междувременно рано тази сутрин сиренен вой огласи Ейлат, след което в мрежата бяха качени видеозаписи, показващи сваляне на летящи обекти във въздуха.

Израелската армия поясни, че те са били свалени от системата за противоракетна отбрана "Ароу"/"Хец" ("Стрела").

Израелските военни не казаха какви точно са унищожените обекти, но противоракетните комплекси "Ароу" са предназначени за сваляне на балистични ракети.

Системата "успешно прехвана изстрелване, локализирано в района на Червено море, по посока на Израел", заявиха те. "Целта не е навлязла над територията на Израел и не е застрашила гражданското население."

Тези атаки бяха извършени в момент, когато хусите ожесточават нападенията си срещу Израел, отбелязва Асошиейтед прес.

Засега те не са поели отговорност за нито една от атаките. Обикновено те признават за свои нападения часове след като те вече са станали факт.

Разположеният на Червено море Ейлат е ключово израелско пристанище. На 31 октомври хусите за пръв път обявиха, че са подложили града на обстрел с ракети и безпилотни летателни средства. Впоследствие шиитските бунтовници поеха отговорност и за други нападения срещу Ейлат, някои от които причиниха разрушения в града.

#хуси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници