Кирил Вътев очаква нови протести в аграрния сектор

Кирил Вътев очаква нови протести в аграрния сектор

canva

A A+ A++ A

Зелената сделка е нещо прекрасно, но тя е прекалено амбициозна и стартира преди да бъдат подготвени алтернативи на всичко, което се забранява – препарати за растителна защита, торове. Трябваше да се изчака науката.

Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на конференция в рамките на Международното земеделско изложение "Агра 2024" в Пловдив, посветена на проблемите на хранително-вкусовата индустрия, свързани със съвременните изисквания на европейската и българската нормативна уредба.

"Резултатът е в цяла Европа, където земеделските производители са на протест", посочи Вътев и допълни, че "изискванията на сделката са съчетани с нелоялната конкуренция при вноса от трети страни".

"Там протестират за това, че има се отнемат неща, а у нас се протестира "да спасяваме положението с още финансови средства", каза министърът, според който това е частично и краткосрочно решение.

Денков: Оставката на министър Вътев не е основа за преговори

Той коментира, че очаква нови протести в аграрния сектор, защото "натрупаните през годините проблеми не могат да бъдат решени само с финансови стимули".

Като пример Вътев посочи напояването, чието унищожаване е продължило повече от 10 години. Според него един от водещите проблеми е пазарът, защото тези, които са по-големи работят маркетингово и се позиционират на база на обем и по-ниски стойност, а малките без да се кооперират и обединяват нямат шанс.

"Спасяваме нещо, което трябва да храни държавата, а не държавата да го храни, за да съществува", каза министърът.

Денков и част от земеделците подписаха споразумение

Той подчерта, че за този парадокс не са виновни земеделските производители, а "лавината от проблеми, които се търкалят през последните 30 години и са в състояние да смажат цялото земеделие и хранителна промишленост".

#Кирил Вътев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници