Светът отбеляза втората годишнина от началото на войната в Украйна

Светът отбеляза втората годишнина от началото на войната в Украйна

Снимка: БТА

A A+ A++ A

Светът отбеляза втората годишнина от началото на войната в Украйна с многохилядни демонстрации в подкрепа на Киев. Но и през тази нощ в редица области на Украйна беше обявена въздушна тревога заради руски нападения, предаде БНР.

Въздушна тревога беше обявена в Киевска, Полтавска, Сумска, Харковска, Хмелницка и Черкаска област. Задействана е украинската система за противовъздушна отбрана срещу руските атаки с дронове "Шахед" в района на Запорожие, съобщи още Киев.

През изминалото денонощие на интензивен обстрел е била подложена Сумска област, където са регистрирани близо 200 експлозии. Продължават ожесточените сражения по направленията Купянск и Лиман в Донецка област.

На втората годишнина от началото на руското нашествие в Украйна лидерите на страните от Г-7 посетиха Киев, за да заявят подкрепата си.

"Ще сме до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и обяви, че Комисията ще отпусне първи транш от 4 и половина милиарда евро в следващия месец.

Украинският президент Зеленски призова съюзниците си от Г-7 "навременно" да предоставят военна помощ на страната му.

Ротационният председател на Г-7 - италианският премиер Джорджа Мелони подчерта:

"Продължаваме да подкрепяме Украйна в правото ѝ да се защитава. За тази цел военната помощ е наложителна. Думата "мир" не бива да се бърка с предаване - това е лицемерен подход, който не подкрепям."

Годишнината от началото на руското нахлуване в Украйна беше отбелязана с демонстрации в големите градове на Германия, Франция, Великобритания, Португалия, Швеция и още десетки европейски държави. Хиляди излязоха по улиците с украински знамена и призоваха за край на войната.

А в Русия най-малко 49 души са били задържани по време на антивоенни демонстрации и митинги в памет на руския опозиционер Алексей Навални, съобщи руската правозащитна организация ОВД-Инфо. В Москва е имало 13 ареста - най-много от всички градове.

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници