Гърция подкрепя България в Шенген

Гърция подкрепя България в Шенген

fokus

A A+ A++ A

Гърция подкрепя безрезервно присъединяването на България към Шенген. Това стана ясно след срещата на външния министър на страната Мария Габриел след с гръцкия си колега Георгиос Герапетритис, предаде репортер на "Фокус“.

Българският външен министър заяви, че диалогът между България и Гърция се основава на европейските ценности.

"България и Гърция не са само съседни страни. Ние сме приятели, съюзници и стратегически партньори“, заяви Габриел.

"Отношенията между България и Гърция са ос на стабилността в Югоизточна Европа. В лицето на Гърция България вижда свой близък партньор в региона, в рамките на ЕС и НАТО“, каза още тя.

Външният ни министър заяви, че двете страни продължават общите действия за затвърждаването на двустранните отношения в областите на енергетиката, икономиката, транспорта, наука, образованието и други.

"През последните три години двустранният стокообмен е нараснал с 1 млрд. евро, достигайки рекордна стойност от 4,5 млрд. евро“, обяви още тя.

По думите ѝ икономическата интеграция между двете държави е изключително важна в контекста на динамичната геополитическа обстановка.

"Ще насочим усилията и към разширяване на партньорството по линия на ЕС и НАТО“, добави още Габриел.

От своя страна, министър Герапетритис потвърди значимостта на двустранните отношения между двете съседни държави.

"В условията на едни непрекъснати кризи, както и в условията за избори за Европейски парламент и за всички тези процеси, които текат в региона, днес имахме възможност да потвърдим високото равнище със стратегически характер на връзките между Гърция и България", заяви гръцкият външен министър.

Той бе категоричен, че гръцката държава дава безрезерваната си подкрепа за пълното присъединяване на България в Шенген.

"Сигурен съм, че пълното присъединяване на България в Шенгеското пространство, което Гърция безрезервно ще подкрепи с конкретни инициативи, ще даде допълнителен тласък в отношенията между двете страни с безпрепятствената обмяна между стоки, улуги и хора", каза още първият дипломат на Гърция.

Той илюстрира и взаимната обвързаност между двете страни: "България е втората дестинация за гръцкия износ, гръцките инвестиции са на трето място в България", обяви той.

Герапетритис коментира и ключовото значение на Гърция и България за енергийната сигурност в Източна Европа: "Ние сме един общ трансевропейски възел за транспорта на енергия и ние даваме приоритет на тази страна за развитието на коридора "Север - Юг".

"Готови сме да приемем природен газ от плаващия терминал в Александруполис. Един проект, който ще трансформира енергийната карта в региона. Ние сме постигнали много в енергийната сфера и се надяваме да оползотворим тази динамика, за да успеем още повече", категоричен бе той.

Гръцката държава също подкрепя категорично Украйна в защитата ѝ срещу агресията на Руската федерация. Според Герапетритис всеки допълнителен ден на този сблъсък влошава още повече ситуацията.

#Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници