ВИДЕО Силовакът на Мето Илиенски - Иво Пилето, можел да оцелее, ако не бил пиян и дрогиран

ВИДЕО Силовакът на Мето Илиенски - Иво Пилето, можел да оцелее, ако не бил пиян и дрогиран

Стоп кадър/Флагман

A A+ A++ A

Как така в моя квартал някой ще влиза в насрещното движение? Мятам ези-тура! Ако се падне ези, ще се разправям с него. Това казва Ивайло Чобанов-Пилето на своя приятел, който го вози с колата си на 26 януари в ранния следобед. Движат се по бул. "Черни връх”. Чобанов вижда пикап, паркирал неправилно на ул. "Златен връх”. След кратка разправия с шофьора Ивайло Чобанов пада на земята. Изпада в кома и след почти месец умира на 20 февруари. 3 дни по-късно от столичната полиция разпространиха клип от инцидента с молба към свидетели да се свържат с разследващите, пише 24часа.

Във фаталния ден Пилето и приятелят му току-що стават от обяд в голяма пицария. Чобанов е изпил литър бяло вино, разказва по-късно шофьорът му пред разследващите. Огромният мъж на пасажерската седалка не е случаен. През 2012 г. е посочен от самбиста Благой Иванов-Багата като човека, който го е ранил тежко с нож в мутренския бар "Домби”. Няколко месеца по-късно Чобанов е арестуван заради сводничество, а до 2003 г. е част от ударните бригади на безследно изчезналия контрабандист от ВИС-2 Методи Методиев-Мето Илиенски.

След като Иво Пилето мята монетата в колата, се пада ези. "Ще се разправям с него”, заявил Чобанов на приятеля си и му наредил да спре. След това тръгнал към пикапа, паркирал неправилно в насрещното платно. Зад волана е 20-годишният Любен Попов. Там той изчаквал майка си, която влязла в близкия банков клон, за да тегли пари.

Следва екшънът, който се вижда и на кадрите, разпространени от полицията. Иво Пилето тръгнал към шофьорската врата на пикапа и започнал да чука по стъклото. В този момент приятелят му е паркирал точно зад автомобила. Получил съобщение по телефона си и се загледал в апарата.

Любен Попов отворил прозореца, а Чобанов му заповядал да излезе навън. Попов отказал и затворил стъклото. В следващия момент майката на шофьора се върнала с парите от банката и седнала на седалката до сина си. Малко по-късно Ивайло Чобанов със сила успява да отвори вратата на пикапа. Нападнатите твърдят в показанията си, че мъжът е бил агресивен и е дърпал Любен Попов от шофьорското място, за да го извади навън. Дори помислили, че това е грабеж, защото често теглили пари от този клон на банката. Нападателят лъхал силно на алкохол. В следващия момент на клипа от камерата се вижда удар от автомобила, след което

Иво Пилето полита назад и пада на земята

Според обвинението на прокуратурата Любен Попов е ударил Чобанов с юмрук. Той обаче отрича и казва, че го е изблъскал с крака, защото е бил уплашен.

В четвъртък Софийският градски съд освобождава Любен Попов без мярка за неотклонение по обвинението за умишлено нанесена лека телесна повреда, след което Чобанов е паднал и се е ударил фатално.

Всъщност Пилето пада на асфалта точно в момент, когато оттам минава кола. Любен Попов веднага става от шофьорското място и издърпва тялото на Пилето, защото главата му е била под задната лява гума на изчакващия да се включи в бул. "Черни връх” автомобил.

В същото време майката пристига и бърка в устата на Чобанов, за да провери дали не е глътнал езика си. Тя го държала минути наред.

Според съда на вещите лица не е поставяна задача да кажат дали тези действия на майката на Любен Попов са наранили лигавицата на бузата му от вътрешната страна, от което разследващите правят извод, че е ударен с юмрук.

След като пада на земята, Ивайло Чобанов удря главата си и изпада в кома от тежката черепно-мозъчна травма. Скоро пристигат над 15 полицаи, които стават свидетели как жената държи езика на Пилето, за да не го глътне, а линейка откарва пострадалия в "Пирогов”, където умира 26 дни по-късно. Докато е бил в кома, е бил с поставена тръба в устата, за да диша, но не е изследван и въпросът дали нараняванията по лигавицата от вътрешната страна на бузата не са от този уред.

В медицинската документация към момента на аутопсията на Чобанов кръвният тест за алкохол е показал 2,38 промила, отбелязва съдът. Пробите за дрога разкриват и много наркотици - амфетамин, бензодиазепин, кокаин, метадон, кодеин, хероин и морфин.

"Не е задаван въпрос на вещо лице със специални познания как този коктейл от наркотични вещества, съчетани с алкохол, въздейства върху психомоториката на пострадалия. Дали е бил в адекватно физическо и психическо състояние, дали може да се държи на краката си и да пази устойчиво равновесие", пише в мотивите си да остави Любен Попов без мярка за неотклонение съдия Висислава Ангелова от Софийския градски съд. Според нея няма доказателства за повдигнатото обвинение на шофьора - че е причинил лека телесна повреда на Чобанов, след което е настъпила смъртта му.

"Не може да се приеме, че причина за залитането на Чобанов, който е бил силно алкохолно и наркотично опиянен, е удар, защото е бил в силно нетрезво състояние и с нестабилно равновесие. Извод за това е агресията, припряността, с която заявява, че иска да слезе да се разправя с Попов. Не е бил в състояние да пази равновесие, но такъв въпрос не е задаван на вещото лице”, пише още съдия Ангелова.

Според събраните доказателства Любен Попов не е проявявал агресия, опитал се е да спре конфликта, като е вдигнал стъклото на прозореца на колата си. Това е провокирало агресивния Чобанов да отвори вратата на колата и да започне да притиска Попов. Отбелязва се, че Пилето е бил поне два пъти по-тежък от опонента си и ако не е бил пиян и дрогиран, Попов не е имал шанс да го помести.

По разследването е разпитана и майката на Ивайло Чобанов, научи "24 часа”. Без прецедент, 78-годишната жена отказала да бъде конституирана като страна и ищец, нито да се занимава с погребението на сина си, от когото страдала години наред.

Издирван за побой над полицай, арестували го за сводничество и секскомпромати

Обвиняемият за смъртта на Иво Пилето Любен Попов няма криминални регистрации, за разлика от жертвата Чобанов, който е нещо като легенда в подземния свят на София.

Още в края на 90-те е ударник в бригадите на Мето Илиенски. Става известен през 2002 г., когато го обявяват за издирване заради побой над полицай на басейн в столичния кв. "Дианабад”.

"Чобанов е висок и широкоплещест, със зелени очи и кестенява коса, има белег на лявата си вежди”, описват го тогава в бюлетина за издирване.

След това отново го издирват заради една от гангстерските престрелки в столицата. През 2012 г. Иво Пилето се появява по разследването за опита за убийство на спортиста Благой Иванов-Багата. Багата е наръган с нож в бара на мутрите "Добми” в центъра на София. Първо за престъплението е задържан люлинският бандит Даниел Стефанов-Дъмпела. По-късно обаче Багата сам сочи Ивайло Чобанов като човека, който го е ранил. До обвинения и съд обаче не се стига. Пилето има алиби, защото е напуснал "Домби” около час преди инцидента и камера е снимала излизането му.

Опитът за убийство на Благой Иванов остана ненаказан след серия от мистериозни обстоятелства.

Няколко месеца след това, през септември 2012 г., Ивайло Чобанов е арестуван с двама негови приближени при операция на ГДБОП. Тогава операциите имаха имена, а тази срещу него беше кръстена логично "Пилето”. Според материалите тогава Чобанов е държал насила 22-годишна жена, която принуждавал да проституира. Антимафиотите дори намерили компромати на компютри и дискове с порнографско съдържание. В къщата на единия от задържаните била открита стая за сексуслуги, оборудвана с компютър и видеокамера. Правили записи на проститутки и техни клиенти, а после с тях изнудвали мъжете.

#Иво Пилето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници