Погребалните служби отказват да транспортират тялото на Навални

Погребалните служби отказват да транспортират тялото на Навални

БТА

A A+ A++ A


От екипа на руския опозиционер Алексей Навални, който почина на 16 февруари в арктическа колония обявиха, че погребалните служби отказват да транспортират тялото му в църквата, където е насрочено погребението му за 1 март в Москва, предаде АФП.

"Това е истински позор. Шофьорите на катафалките вече отказват да транспортират Алексей от моргата", оплака се в Telegram Иван Жданов, един от близките сътрудници на починалия опозиционен лидер.

"Първо, не ни позволиха да наемем погребална зала, за да се сбогуваме с Алексей. А сега, когато погребението трябва да се състои в църквата, погребалните агенти ни съобщават, че никаква катафалка няма да закара тялото там", потвърди екипът му в социалните мрежи.

Колегите на Навални споделят още, че "получават обаждания от неизвестни хора, които заплашват да не транспортират тялото на Алексей никъде".

Погребението на опозиционера и антикорупционен активист трябва да се състои в петък, 1 март в 14:00 ч. местно време в църква в югоизточната част на руската столица Москва, в квартала, в който Алексей Навални живееше, когато беше на свобода. Два часа по-късно той трябва да бъде погребан в близкото Борисовско гробище.

Откакто тялото на Алексей Навални беше предадено на майка му, екипът на 47-годишния опозиционер е търсил място за публично сбогуване, но е получил отказ.

Московчани са призовани да присъстват на погребението на опозиционера, а поддръжниците му в други градове и в чужбина да се съберат, за да почетат паметта му.

Тези събирания могат да се окажат неудобни за руските власти две седмици преди президентските избори, на които Владимир Путин трябва да бъде преизбран без конкуренция. По данни на специализираната неправителствена организация OVD-Info в дните след смъртта му са арестувани близо 400 души за публично почитане на паметта му.

#Навални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници