НС реши: Ще се отпускат държавни парични награди за особени заслуги към нацията

НС реши: Ще се отпускат държавни парични награди за особени заслуги към нацията

Дарик

A A+ A++ A

Парламентът прие решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Вносители са народните представители от ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева. В решението се посочва на кого се отпускат държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

Записано е, че се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 500 лв. месечно на Стефка Иванова Берова, Йордан Светославов Марчинков, Богдана Иванова Карадочева, Николай Георгиев Балинов, Величко Маринов Маринов и други. Сред хората, на които се отпуска пожизнено за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 350 лв. месечно, са Никола Борисов Динев, Марин Стоянов Цветков, Красимир Стефанов Янакиев, Румен Атанасов Илиев и Иван Христов Бояджиев. Изпълнението на решението се възлага на министъра на културата.

Председателят на Комисията по културата и медиите Тома Биков обясни, че това решение цели да компенсира щатни служители на „Концертна дирекция“, които са работили от създаването ѝ до 1990 г.

Това са в голяма част от случаите известни български музиканти. Към този списък са включени и технически сътрудници, които също са били щатни служители, каза депутатът. По думите му проблемът е, че част от архива до 1990 г. е загубен по независещи от тях причини и тези хора не могат да докажат различни години стаж.

През 2021 г. беше създаден такъв списък, но с критерии, които бяха доста, според мен, не добре направени, отбеляза Боков и добави, че по този начин не е бил решен проблемът. По думите му с гласуваното в Народното събрание тези хора ще бъдат компенсирани за това, че са били ощетени

#Народно събрние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници